Vette voeding minder rimpels

vette voeding minder rimpels eyelid smoothinh mousse

Vette voeding minder rimpels

Vette voeding zorgt voor minder rimpels en een betere huidvitaliteit

Er komen steeds meer inzichten dat niet de vetten in onze voeding het probleem zijn, maar juist onze enorme suikerconsumptie van de laatste decennia.
Naast dat een tekort aan vet zorgt voor een snellere huidveroudering zorgt een te hoge suikerinname voor “glycatie”. Glycatie is een ander proces, en heeft met de omzetting van suikers te maken. Maar zorgt óók voor een snellere huidveroudering.

Onze moderne voeding zorgt dus tweeledig voor een snellere huidveroudering met als resultaat meer rimpels.

Het grote misverstand

Steeds meer onderzoek laat zien dat het een misverstand is dat de verzadigde vetten zoals; kokosvet, cacaoboter en roomboter slecht zijn.
Alle problemen waarbij ze als boosdoener zijn aangewezen, blijken juist te verminderen als we onze suikerconsumptie beperken en we meer vet eten.

Hoe is dit mogelijk?

Vetconsumptie

Vetten blijken belangrijker te zijn voor onze gezondheid dan we tot voor enige tijd terug dachten.

Het is wel interessant om te zien dat als we kijken naar de statistieken met betrekking tot onze vetconsumptie en die van overgewicht van de afgelopen dertig jaar, dan is er duidelijk een correlatie te zien. Want hoe minder vet we zijn gaan eten, hoe dikker we zijn geworden!

Er zijn inmiddels talloze onderzoeken die er op wijzen dat verzadigd vet ons helemaal niet ziek maakt. Het omgekeerde is eerder het geval.
Niet alleen gerenommeerde Amerikaanse artsen, maar ook Frank Suarez stapte over op een voedingsadvies met minder koolhydraten en meer vet. Frank heeft de laatste decennia allerlei onderzoek gedaan naar een betere leeftstijl die ons metabolisme positief ondersteunt en hiermee zorgt voor een grotere vitaliteit. En dientengevolgen ook minder ziektes, zoals onze welvaartsziekte Obesitas en Diabetes type II.

Het waargenomen resultaat voor de patiënten is: gewichtsverlies, verdwijnen van diabetes, daling van slecht cholesterol, een stijging van goed cholesterol en een toename aan vitaliteit.

Meer rimpels

Wat ik zie in mijn huidpraktijk is dat mensen die heel weinig vet eten meer last van rimpels hebben. En dit komt niet doordat ze slank zijn en daarom te weinig vet zouden hebben!
Maar omdat vet een essentieel onderdeel is van onze celwanden. Door voldoende (plantaardige) vetten te eten, blijft onze celwand in een optimale conditie en verlopen alle fysiologische processen in de cel goed.

Uit een Japans onderzoek is naar voren gekomen dat vrouwen die meer verzadigd vet eten minder rimpels hebben.
Je kunt dit als volgt zien: de celwanden bestaan uit meerdere soorten vetten die essentieel zijn voor de doorlaatbaarheid van de celwand en de gezonde functie van de cel.

De gezondheid van onze celwand

Volgens dr. Mary Enig, een voedingsdeskundige en een internationaal erkend expert op het gebied van vet, legt uit dat de celwand voor 50 procent bestaat uit verzadigd vet.
Als het lichaam geen verzadigd vet voorhanden heeft, maar wel onverzadigd vet of transvet, dan worden deze vetten gebruikt in plaats van verzadigd vet.
Transvetten zijn erg slecht voor onze gezondheid, want deze verminderen namelijk juist de doorlaatbaarheid van de celwand.

Onverzadigde vetten zijn veel minder stabiel dan verzadigd vet en degenereren (verouderen) snel. Met andere woorden: ze oxideren. En ze veroorzaken dan zogenaamde oxidatieve stress. Hiervan weten we dat dit onze algehele veroudering in de hand werkt.

Dus een dieet dat uit veel onverzadigde vetzuren bestaat en uit weinig verzadigd vet zorgt voor meer schade aan onze celmembranen en leidt op die manier tot meer rimpelvorming van de huid.

Metabolisme

Het eten van weinig vet zorgt dus ook voor rimpelvorming. En het heeft als effect dat de celwanden minder goed hun verschillende functies kunnen uitvoeren.
Bedenk daarbij dat voor bepaalde hormonen vet heel belangrijk is om te kunnen worden aangemaakt in ons lichaam. Die hormonen zijn op hun beurt weer heel belangrijk voor ons metabolisme. Ons metabolisme levert als het goed gaat een positieve bijdrage aan onze vitaliteit. En helpt zo ons verouderingsproces vertragen. En dus ook minder rimpels want de voortijdige veroudering wordt afgeremd.

Volgens Donna Gates, Amerikaanse voedingsdeskundige en een expert op het gebied van anti-ageing, zorgen vetten ervoor dat we er goed uit zien, ze hebben een vocht inbrengend effect op de huid en ze zorgen voor een goede hormoonbalans wat op zichzelf een verjongend effect heeft.

Low Carb High Fat 

In de medische wereld wordt veel onderzoek gedaan naar de effecten van een zo geheten “low carb high fat” dieet.
Voor de huidprofessional is deze discussie een belangrijk onderwerp.
Heel veel huidproblemen zoals roodheid en een snelle huidveroudering worden namelijk verergerd of veroorzaakt door inflammatie (laag gradige ontstekingen) in het lichaam. Inflammatie is een ontstekingsproces. Suikers in iedere vorm, maar zeker ook een overmaat aan fruit, wakkeren deze inflammatie aan.

Een bekende dermatoloog die op basis van dit principe werkt is dr. Nicholas Perricone MD met zijn “Dr. Perricone’s 3-Day Diet”. Forever Young.

Aanpassing voedingsadvies

Ik verwacht dat het nog lang zal duren voordat er vanuit de grotere adviesorganen een ander voedingsadvies gaat komen.

We zien wel belangrijke verschuivingen in de medische wereld, die uiteraard ook veel weerstand krijgen.

Zo is er in Zweden de arts Dr. Annika Dahlqvist die haar patiënten met diabetes en overgewicht hielp met een dieet met veel vet en weinig koolhydraten. Diëtisten legden haar vanwege wanpraktijken voor aan The Swedish National Board of Health and Wellfare, dit is het grootste medische adviesorgaan in Zweden. Dit orgaan stelde een onderzoek in dat twee jaar duurde en concludeerde dat deze arts handelde naar de nieuwste inzichten voor mensen met diabetes en overgewicht.

Verder concludeerde het adviesorgaan dat zij haar patiënten geen schade berokkende, maar dat zij juist bij dit advies baat hadden. Ze mocht haar praktijk voortzetten. Inmiddels volgt naar schatting 22 procent van de Zweedse bevolking een dieet met minder koolhydraten en meer vet.

Ik denk dat het nog wel even duurt voordat het in Nederland zo’n vlucht neemt.
Er zijn zeker mensen die zeer gebaat zijn bij een dieet met heel weinig koolhydraten en veel vet. Maar niet iedereen heeft een zelfde werkend metabolisme. Het is dus heel belangrijk om te kijken en ervaren waar jouw systeem goed op reageert. En waarschijnlijk vergt dat ook wel enige aanpassing, uiteindelijk hebben we onze ‘oude’ eetgewoonten ook niet in een dag aangeleerd.

De huid is ons grootste orgaan en daarmee ook een directe afspiegeling van onze gezondheid en vitaliteit.

Een gezonde tint en glans en een stevige huid is een teken van vitaliteit en gezondheid.

Dus eet en adviseer je cliënten lekker volle yoghurt met noten, zaden en granen te eten.
En niet teveel banaan 😉 (vanwege de koolhydraten).

Vette voeding minder rimpels :-).

Eet smakelijk

Bronnen:

¹ Effects of Low-Carbohydrate and Low-Fat Diets: A Randomized Trial . Ann Intern Med. 2014;161(5):309-318. doi:10.7326/M14-0180
² Association of dietary fat, vegetables and antioxidant micronutrients with skin ageing in Japanese women.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen