microneedling in de (para) medische praktijk

Microneedling in de (para)medische praktijk

Microneedling in de (para)medische praktijk: wat zijn de voor- en nadelen, waar moet je op letten en hoe kies je het beste microneedling-apparaat?

Overweeg jij de aanschaf van een microneedling-apparaat voor je huidpraktijk, maar raak je overweldigd door het aanbod? Of weet jij nog niet zeker of je microneedling als behandeling wil gaan aanbieden? Dat snappen we. Er zijn veel verschillende devices op de markt met even zoveel verschillen in kwaliteit. En de beloftes die gedaan worden, lijken soms te mooi om waar te zijn. Een weloverwogen keuze maken, kan zo een hele klus worden. Geen nood, in dit artikel zetten we voor je uiteen waar je op moet letten. Ook adviseren we over wat de beste apparatuur is voor de (para)medische huidpraktijk als je besluit te gaan microneedlen.

Waarom microneedling aanbieden in jouw praktijk?

Microneedling is een huidbehandeling die in de cosmetische en dermatologische branche flink wint aan populariteit. Dat is ook niet zo gek, want zowel huidprofessionals en leveranciers als cliënten roemen deze huidverbeterende behandeling om haar verbluffende resultaten. Te mooi om waar te zijn?

Het korte antwoord: nee, microneedling is werkelijk een wonderbaarlijke behandelmethode voor veel huidproblemen, mits toegepast onder de juiste voorwaarden.

De kwaliteit van de gebruikte microneedling-apparatuur is daarin een uiterst belangrijke vereiste, maar niet de enige. Laten we daarom eerst kijken naar het hoe en waarom van microneedling, voor we ons verdiepen in de vereiste specificaties voor een microneedling-apparaat.

De voordelen van microneedling

Medische microneedling, ook wel micropuncturing of collageen inductie therapie, is een behandeling die de collageensynthese van de huid stimuleert. De naaldjes in de kop van het microneedling-apparaat dienen minuscule prikjes toe aan de huid. Door de puntbloedinkjes die zo ontstaan, komen groeifactoren vrij die het huidverbeteringsproces op gang brengen. De huid herstelt en vernieuwt zichzelf door een nieuw netwerk van collageen en elastine te vormen.

Daarmee is de methode uitermate geschikt voor het aanpakken van huidproblemen als hyperpigmentatie, rimpels en (acne)littekens. Maar, denk je nu wellicht, die resultaten zijn ook te bereiken met andere behandelmethoden. Waarom dan kiezen voor microneedling?

Zolang er sprake is van een goede voor- en nazorg heeft microneedling de volgende voordelen vergeleken met andere behandelmethoden:

 • toepasbaar bij alle huidtypen
 • duurzame huidverbetering: resultaten waar de cliënt een leven lang plezier van heeft. (Wel is het zeer aan te bevelen een jaarlijkse onderhoudsbehandeling uit te voeren om deze resultaten optimaal te houden)
 • veilig: de huid raakt niet beschadigd
 • minimale kans op allergische reacties of andere bijwerkingen
 • goed te combineren met andere huidverbeterende behandelingen, zoals fotobiostimulatie, fotodynamische therapie (PDT) en Platelet Rich Plasma (PRP)-behandelingen. Microneedling is daarmee van meerwaarde voor de (cosmetische) medische huidpraktijk

Microneedling in combinatie met andere medische huidbehandelingen

Fotodynamische therapie (PDT) is een belichtingstherapie voor het behandelen van oppervlakkige vormen van huidkanker, zoals plaveisel-, basaalcelcarcinomen en Bowen. De lichttherapie ruimt de afwijkende cellen in de huid op. Daarvoor moeten deze cellen wel eerst gevoelig gemaakt worden voor licht. Dit gebeurt door een crème aan te brengen die een lichtgevoelige stof bevat. Deze crème moet normaliter 3 uur intrekken voordat de behandeling kan starten.

De combinatie met microneedling verkort deze wachttijd echter aanzienlijk, gemiddeld met de helft. Dit maakt de behandeling niet alleen efficiënter, maar ook minder belastend voor de cliënt.

Een behandeling met lichaamseigen platelet rich plasma (bloedplaatjesrijk plasma) is een relatief nieuwe technologie in de dermatologie. Het bloedplasma bevat hoge concentraties groeifactoren die de aanmaak van collageen en hyaluronzuur in de huid stimuleren. Dit huidverbeterende effect wordt nog eens versterkt wanneer het lichaamseigen plasma met microneedling in de huid wordt gebracht. Doordat het eigen plasma van de cliënt wordt gebruikt, is de kans op een overgevoeligheidsreactie daarbij uiterst klein.

Beide behandelingen zijn voorbehouden aan de medische praktijk. Behandelingen die op zichzelf al groot effect sorteren in huidverbetering, maar waarbij microneedling het effect aanzienlijk versterkt en verduurzaamt. Microneedling is daarmee van onderscheidende meerwaarde voor de medische huidpraktijk.

Microneedling versus lasertherapie

Ook behandeling met een fractional laser (lasertherapie) zet het huideigen collageen aan tot nieuwvorming. Huidprofessionals in de cosmetische en dermatologische praktijk zetten de fractional laser dan ook vaak in om rimpels en littekens in de huid aan te pakken, met goede resultaten.

Een groot nadeel van lasertherapie is echter dat je met de behandeling ook warmte in de huid brengt. Dat is iets wat je het liefst te allen tijde wil vermijden, maar zeker bij behandeling van de getinte huid. Dit huidtype is namelijk zeer gevoelig voor de vorming van hyperpigmentatie. Warmte kan deze vorming van donkere vlekken extra opwekken. Bij microneedling komt geen warmte vrij, wat de risico’s op dergelijke complicaties sterk vermindert.

Daarbij komt dat een laserapparaat in aanschafkosten een flinke investering is. Een investering die niet voor elke praktijk is weggelegd. Microneedling-devices, ook de hoogst gekwalificeerde apparaten, zijn naar verhouding financieel veel toegankelijker. En dit terwijl de resultaten van microneedling vergelijkbaar of zelfs fraaier uitpakken dan bij laseren.

Wil jij uitzoeken waarom microneedling in jouw praktijk past?

Loop jij als huidprofessional tegen beperkingen en/of nadelen van laserbehandelingen aan?Wil jij een demonstratie en een vrijblijvend gesprek?
Advies op maat door een professional met ervaring van de amiea med Exceed?

microneedling medische needling

Waar moet je over nadenken voor je een microneedling-apparaat aanschaft?

Wie een microneedling-apparaat wil aanschaffen, kan kiezen uit een enorm aanbod. De verschillen tussen de devices zijn eveneens groot. Hoe beoordeel je dan welk microneedling-apparaat de beste keuze is?

Voordat je diverse apparaten gaat vergelijken, is het belangrijk dat je een aantal vragen voor jezelf beantwoordt:

 1. Welke huidproblemen en doelgroep wil jij kunnen behandelen?

Voor welke doeleinden je microneedling wilt inzetten, maakt een groot verschil. Het aanbod aan cosmetische microneedling-rollers en -pennen is groot, maar slechts enkele apparaten zijn ook geschikt voor medische doeleinden. Bied jij niet alleen anti-ageing aan, maar wil je ook rosacea, acne, littekens en eventueel zelfs brandwonden kunnen behandelen? Kijk dan extra goed of een apparaat daartoe gecertificeerd is.

Ook wanneer huidverjonging jouw voornaamste toepassing is, wil jij natuurlijk een apparaat dat veilig, duurzaam en effectief is. Met een ISO- en FDA-keurmerk weet je zeker dat de huid van je cliënt bij jou in goede handen is.

 1. Hoeveel wil je investeren?

Wellicht ben jij geneigd om je bij de keuze van een apparaat te laten leiden door de aanschafprijs. Logisch, want je wil natuurlijk niet teveel betalen.  Maar let op, zoals zo vaak geldt ook zeker voor microneedling-devices: goedkoop is algauw duurkoop.

Bij goedkopere apparaten is vaak bezuinigd op techniek, (ergonomische en hygiënische) vormgeving en materiaalkeuze. Daarmee zijn deze apparaten sneller aan vervanging toe (binnen 2 tot 3 jaar) omdat de motor aan kracht heeft verloren. De mindere kwaliteit maakt het apparaat ook minder effectief. Daardoor zijn meer behandelingen nodig om resultaat te boeken. Uiteindelijk ben je met een goedkoop apparaat dan duurder uit.

 1. Welke ondersteuning verlang jij van je leverancier?

Wil jij beginnen met microneedling of maak je de overstap naar een ander type apparaat? Dan is het natuurlijk fijn als je leverancier er voor je is om vragen te beantwoorden. De meeste leveranciers bieden ondersteuning aan bij hun product. Laat je echter goed informeren over wat die ondersteuning precies inhoudt. Krijg je slechts een online training ‘cadeau’ of is er een contactpersoon bij wie je persoonlijk terecht kan met specifieke vragen? Lang niet elke leverancier heeft de kennis in huis om je hier goed bij te kunnen helpen.

 1. Met welke huidproducten voor microneedling wil jij werken?

Veel leveranciers bieden naast apparatuur ook huidproducten aan voor toepassing bij microneedling. Dit zijn producten die tijdens de behandeling in de huid geïnjecteerd worden en/of voor optimale nazorg. Kijk bij je keuze dus niet alleen naar het apparaat en de leverancier, maar ook naar de bijbehorende productenlijn. Zijn dit huidproducten waar je achter staat en waarmee jij als huidprofessional wilt werken?

 1. Kortom, vanuit welke visie op de huid en op huidverbetering wil jij werken?

Wanneer je bovenstaande samenvat, dan komt de vraag over welk microneedling-apparaat het beste is voor jouw praktijk neer op de vraag: vanuit welke visie wil jij werken? Kies een apparaat, huidproductenlijn én leverancier die aansluiten bij de eisen en waarden die jij aan je werk stelt. Dan adviseren we je hieronder over het kiezen van een microneedling-device voor de (para)medische huidpraktijk.

Wil jij als huidprofessional het beste bieden aan je cliënt?

Neem jij de huidconditie van je cliënt als uitgangspositie?

Is niet slechts huidverzorging maar (medische) huidverbetering jouw streven?

Wil jij een demonstratie en een vrijblijvend gesprek?

Advies op maat door een professional met ervaring van de amiea med Exceed?

Veiligheid, kwaliteit en gebruiksgemak: aan deze eisen moet een (medisch) microneedling-apparaat voldoen

Wil je als huidprofessional een optimaal resultaat kunnen bieden voor je cliënt, dan moet je microneedling-apparaat minimaal aan de volgende kwaliteitseisen voldoen:

 • Vermogen: het apparaat moet voldoende slagkracht hebben
 • Precisie: de naaldcartridge moet van hoge kwaliteit zijn met de naaldjes die allemaal exact even lang zijn, vervaardigd uit materiaal van hoogstaande kwaliteit en op voldoende afstand van elkaar geplaatst in de naaldkop
 • Hygiëne en veiligheid: het apparaat moet zo zijn vormgegeven dat crosscontaminatie niet mogelijk is

Waarom een microneedling-apparaat aan hoge eisen moet voldoen

Vermogen

Een microneedling-behandeling geef je meestal als kuur. De naalddiepte kun je instellen afhankelijk van het huidprobleem dat je wilt aanpakken en het gebied van het gezicht of lichaam dat je behandelt.

Het beste en snelste resultaat behaal je wanneer de diverse kuurbehandelingen telkens precies dezelfde diepte in de huid bereiken. Dat is belangrijk voor een egale behandeling en om ook daadwerkelijk de aanmaak van collageen te stimuleren. Een microneedling-apparaat heeft voldoende én constante slagkracht nodig om de naaldjes bij elke inslag tot de juiste diepte te laten doordringen in de huid.

Daarbij gaat een apparaat met voldoende vermogen veel langer mee. Je hoeft niet al na 2 of 3 jaar een nieuw apparaat aan te schaffen omdat je apparaat aan kracht heeft ingeboet. Wel zo fijn voor je portemonnee.

Precisie

Om telkens de juiste diepte van de huid te bereiken is het van belang dat de naaldjes in de cartridge exact even lang zijn. En dat niet alleen, tussen de naaldjes moet voldoende afstand zitten om het zogeheten fakir-effect te voorkomen.

De meeste apparaten hebben een naaldcartridge met 11 tot 13 naalden, soms zelfs meer. Dit geeft de huid de kans om tegendruk te bieden waardoor de naaldjes niet echt tot de huid doordringen. Zoals een fakir op zijn spijkerbedje kan liggen, zonder dat zijn huid iets overkomt. Vergelijk het met een vuist die tegen de huid duwt versus gespreide vingers die in de huid prikken. In het geval van naaldcartridges geldt dus in principe: hoe minder naaldjes, hoe beter.

Veel naaldcartridges zijn bovendien van inferieur metaal vervaardigd. Leg je zo’n naaldje onder de microscoop, dan zie je vaak kleine weerhaakjes aan de naaldpunt. Het is niet moeilijk om je voor te stellen wat zo’n naald doet met de huid van je cliënt, zeker als deze ook nog eens met onvoldoende slagkracht inslaat in de huid.

Naaldjes van hoogstaande kwaliteit verhogen het comfort voor de cliënt tijdens de behandeling en leveren een veel beter resultaat. Ook is de downtime tussen kuurbehandeling korter omdat de huid niet onnodig beschadigd raakt.

Hygiëne en veiligheid

Bij een microneedling-behandeling dringen de naaldjes in de huid en komen weer terug. Daarbij is het de bedoeling dat er kleine, onderhuidse bloedinkjes ontstaan zodat groeifactoren vrijkomen. Daarnaast werk je altijd met een tussenstof. Een naaldcartridge raakt op den duur dan ook vol met bloed en behandelvloeistof.

Vanzelfsprekend vervang je voor de hygiëne na elke behandeling de naaldcartridge. Maar dat blijkt helaas niet altijd genoeg. Bij veel apparaten kan vloeistof doordringen tot in het handstuk, soms zelfs tot in de motor van het apparaat. Dan bestaat het risico dat deze vloeistoffen er bij een volgende behandeling weer uitlopen. Met als gevolg: crosscontaminatie. Ook al maak je het handstuk schoon en vervang je de cartridge.

Een veilig en hygiënisch apparaat is dan ook zo vormgegeven dat er geen vloeistoffen uit de naaldcartridge in het apparaat zelf kunnen lekken.

De ‘nadelen’ van microneedlen: houd hier rekening mee als je start met microneedling aanbieden

Met microneedling kun je als huidprofessional de huid van je cliënt zienderogen duurzaam verbeteren. Lijntjes vervagen, littekens verzachten en de huid ziet er frisser uit. Niet voor niets wordt microneedling in de huidverbeteringsbranche dan ook bejubeld als wondermiddel.

medische microneedling cursus microneedling

Microneedling: een wondermiddel, onder voorbehoud van kwaliteit en kennis

En terecht, microneedling is een wondermiddel, maar wel onder voorbehoud van kwaliteit en kennis. Alleen met een apparaat dat voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen zijn ook de beste resultaten te bereiken. Maar vervolgens geldt ook: zelfs met het beste apparaat bereik je niet het optimale resultaat wanneer deze wordt bediend door onkundige handen.

De techniek van het microneedlen is relatief eenvoudig. Het toepassen van de methode kun je als huidprofessional in een halfuurtje wel leren. Ten onrechte lijken veel huidspecialisten daardoor te denken dat de theorie achter de methode niet zo belangrijk is. Maar niets is minder waar. Zeker bij medische toepassingen van microneedling, staat of valt het resultaat bij een gedegen kennis van de huid en hoe microneedling op de huid van invloed kan zijn. De ondersteuning (en wanneer nodig, scholing) die een leverancier aanbiedt bij de microneedling-apparatuur is in dat opzicht dan ook veelzeggend.

Een goede leverancier heeft voldoende kennis in huis, ook om in te schatten welke mate van kennis en kunde bij jou als huidprofessional al aanwezig is. Eens te meer een reden om ook dit aspect mee te wegen in je keuze voor een apparaat.

Ons advies: de amiea med Exceed

Er zijn veel verschillende apparaten voor microneedling op de markt. Sommige daarvan zullen aan een of meer van eerdergenoemde eisen voldoen (of claimen dat te doen!). Er is echter slechts 1 apparaat dat bewezen en voor 100 procent voldoet aan de Europese eisen voor een veilig apparaat van optimale kwaliteit met duurzame resultaten: de amiea med Exceed van MT Derm GmbH.

amiea med Exceed: hoogste standaard in medische needling-apparatuur

amiea med naaldcartridge 6 point
 • Geluidsarme krachtige motor op netstroom: de amiea med Exceed werkt niet op een batterij, maar op netstroom en het apparaat is voorzien van een krachtige motor.
  Zo ben je gedurende de behandeling verzekerd van een constant vermogen en dus constante kwaliteit. Daarbij zal het apparaat na verloop van tijd ook niet inboeten aan kracht, zoals bij andere apparaten het geval kan zijn. Zeker als deze werken op een oplaadbare batterij.
 • Naaldkop van hoge kwaliteit: de naaldplaat van de amiea med bestaat uit slechts 6 naaldjes, veel minder dan bij de meeste andere devices. Voor precisiewerk zoals het behandelen van littekens zijn zelfs one-liners (met maar 1 naaldje) beschikbaar. De naalden zijn daarnaast bewust lineair geplaatst in de naaldkop om overbehandeling te voorkomen. De (gepatenteerde) flexibele naaldplaat volgt exact de contouren van de huid voor een zo egaal mogelijke behandeling van de huid. Door de hoge kwaliteit van de naaldjes beschadigt de huid niet. Daardoor ervaart je cliënt de behandeling ook als minder pijnlijk. De amiea med Exceed gaat als een zonnetje over de huid.
 • Gepatenteerd veiligheidsmembraan: het gepatenteerde veiligheidsmembraan van de amiea med naaldcartridges voorkomt het terugvloeien van vloeistoffen in het handstuk. Deze eigenschap is een belangrijke reden dat de amiea med Exceed als enige microneedling-apparaat voldoet aan de hoogste, medische standaarden.
naaldcartridge amiea med Exceed naalden Amiea 1-liner
Amieamed Naaldcartridge Exceed microneedling naalden tilted needle plate

amiea med Exceed: microneedling-device met medische certificering

De amiea med Exceed is een van de twee apparaten die medisch gecertificeerd zijn (ISO 13485). Daarnaast is de Exceed het enige apparaat met een dubbele goedkeuring door de Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit (FDA), namelijk voor zowel de toepassing bij rimpels als bij littekens. Daarmee heb je met de amiea med Exceed een apparaat in handen waarmee je een zo breed mogelijke doelgroep kunt bedienen.

Producent MT Derm doet al ruim 20 jaar onderzoek naar het inbrengen van werkzame stoffen in de huid en is marktleider op dit gebied. Alle opgebouwde wetenschappelijke kennis en ervaring heeft MT Derm samengebracht in het amiea med microneedling-device “Exceed”.

amiea med Exceed en A Fortio

A Fortio Consulting en Totaalkosmetiek is importeur en leverancier van professionele huidapparatuur en huidproducten voor de Nederlandse markt, waaronder de amiea med Exceed en de bijbehorende productenlijn amiea Vytal.

A Fortio werkt vanuit het Intelligent Skin Care®-concept: een totaalpakket van vakkennis, een holistische visie op de huid, ondernemerscoaching en consultancy, gepatenteerde apparatuur en huidbehandelproducten. Schaf jij via A Fortio je amiea med Exceed aan, dan koop je niet slechts een microneedling-device. Vanaf het moment dat je bij Natascha van A Fortio je interesse in microneedling en de amiea med Exceed kenbaar maakt, start een samenwerking op maat. Zij aan zij werken jullie samen aan een optimaal resultaat. Voor je cliënt, voor je praktijk én voor jou.

Meer over medische microneedling en de amiea med Exceed

Wil jij een demonstratie en een vrijblijvend gesprek?

Advies op maat door een professional met ervaring van de amiea med Exceed?

Winkelwagen