Retinylpalmitaat

Vitamine A - Revitam A Retinyl palmitate

Retinylpalmitaat

Retinylpalmitaat behoort tot de beroemde groep anti-ageing ingrediënten van retinoïden. Het is behoorlijk berucht door het veroorzaken van nogal wat misverstanden. Dat laatste doordat men deze ester vaak aanprijst als een equivalent van retinol (vitamine A).
Pro-Retinol A is zelfs een door de cosmetische industrie verzonnen naam voor retinylpalmitaat, waarmee men bewust de indruk tracht te wekken dat het hier om retinol gaat.

Maar retinylpalmitaat wordt door de huid wel omgezet in retinol, waarmee het dus uiteindelijk beslist een anti-ageing effect heeft. Alleen is die werking echter wel zwakker dan die van retinol. Dat komt omdat van elke procent retinylpalmitaat maar 0,44% door de huid wordt omgezet tot retinol. Wat tevens als voordeel heeft dat men ook veel minder de negatieve effecten op de huid van vitamine A ervaart. Zoals bijvoorbeeld huidverdunning waardoor de huid als snel de neiging heeft om gevoeliger te worden.

 • ester van Retinol & Palmitic Acid
 • stabieler dan Retinol of Retinal
 • werkt goed in het normaliseren van de huidstructuur, helpt fijne lijntjes te verwijderen
 • minder huidirritaties dan bij Retinol

Om een idee te geven

0,25% retinylpalmitaat heeft dus uiteindelijk dezelfde werking als 0,1% retinol.
0,75% retinylpalmitaat wordt 0,3% retinol.
1% retinylpalmitaat wordt ruim 0,4% retinol – waarmee het échte anti-ageing werk begint.

Retinol is Vitamine A

 • Retinol (vitamine A) in een concentratie van 0,4% heeft een opmerkelijk anti-ageing effect. Dit stelden men kortgeleden opnieuw vast in deze studie naar de moleculaire basis van de werking van retinol.  
  De retinoïde verbetert zowel de epidermis als de dermis. Dit komt door stimulering van de ontwikkeling van de keratinocyten en de endotheelcellen. Keratinocyten zijn de cellen waaruit de epidermis is opgebouwd en endotheelcellen zijn huidcellen die niet in contact staan met de buitenwereld. Daarnaast activeert retinol de TGF-β en fibroblasten in de huid.
 • Een van de boosdoeners bij huidveroudering is CCN1. Dit eiwit vermindert niet alleen de productie van collageen (type 1) maar tast ook het bestaande collageen aan.
  Al na zeven dagen gebruik van een formule met 0,4% retinol is de aanwezigheid van CCN1 significant verminderd, zo laat deze studie zien. 
 • Het effect van 0,4% retinol is niet alleen vanuit cosmetisch oogpunt interessant. Maar het helpt ook de bejaarde huid minder kwetsbaar te zijn voor beschadiging. Wat in het ergste geval weer zweren veroorzaakt. Dit doordat retinol de productie van glycosaminoglycanen (GAG’s) significant bevordert, zo leert deze studie.
  GAG’s zijn suikers die een belangrijk onderdeel vormen van collageen. Daarnaast bezitten GAG’s een bijzonder vermogen om vocht krachtig vast te houden.

Net zoals bij retinol wordt het exacte percentage werkzame stof vaak ‘vaag’ gehouden door producenten, maar grosso modo kun je aanhouden dat het percentage ca. 0,3% is wanneer het in de eerste helft van de INCI’s staat.

Overigens kunnen we het opnamevermogen verhogen en daarmee ook de werkzaamheid door de toepassing van nanotechnologieën en door het gebruik van liposomen. Zoals onder meer uit deze studie blijkt.

In onze Revitam A zit Retinylpalmitaat. Bij de Celin Soft Vitamin Cream uit de Green Line maken we gebruik van liposomen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen