Tocoferylacetaat

Tocoferylacetaat

Tocoferylacetaat – ‘Vitamine E’

Vitamine E bestaat uit acht verschillende stoffen: vier tocoferolen en vier tocotriënolen, waarvan α-tocoferol het belangrijkste is voor de mens. α-Tocoferol heeft sterke anti-oxidatieve en anti-inflammatoire eigenschappen en bezit – net zoals bijvoorbeeld vitamine C – het vermogen om de huid te beschermen tegen vroegtijdige veroudering als gevolg van UV-straling.
α-Tocoferol stopt lipide-peroxidatie – de voortdurende afbraak van lipiden (vetten) door oxidatieve processen, die met name vetzuren treft en die kan resulteren in cel beschadiging.
Daarnaast oefent α-Tocoferol een ‘anti-ageing’ functie uit als activator / mediator van signalen die daarvoor van belang zijn. Want naarmate we ouder worden neemt de hoeveelheid α-tocoferol af in de epidermis, terwijl die in de dermis onverminderd blijft.

Is Α-Tocoferylacetaat nu wel of niet zo doeltreffend als Vitamine E

Omdat α-tocoferol zeer instabiel is – gevoelig voor aantasting door licht en lucht – maakt men in huidverzorging vaak gebruik van α-tocoferylacetaat. INCI-naam: tocopheryl acetate), de ester van α-tocoferol en azijnzuur.
Maar om iets voor de huid te kunnen doen, moet deze ‘inactieve’ ester na het aanbrengen worden omgezet in ‘actieve’ α-tocoferol. Sommige beweren dat die omzetting niet of nauwelijks plaatsvindt – terwijl men elders weer stelt dat ook tocoferylacetaat een potente antioxidant is. 
De waarheid lijkt in het midden te liggen: tocoferylacetaat wordt slechts heel langzaam omgezet in vitamine E. Maar die omzetting verloopt (veel) beter en sneller na blootstelling aan UV-straling. Dit maakt tocoferylacetaat vooral tot een fijn ingrediënt voor de lente en zomer, dat de huid beschermt tegen vroegtijdige veroudering.

Een korte samenvatting van de belangrijkste argumenten in deze discussie:

Het inactieve α-tocoferylacetaat wordt niet omgezet tot actieve α-tocoferol
De stelling dat het acetaat niet wordt omgezet in actieve vitamine E en daarmee dus geen anti-oxidatieve en / of anti-ageing werking heeft is gebaseerd op deze studie. Elf proefpersonen brachten drie maanden lang twee maal per dag een formule met tocoferylacetaat (125 mg/g) aan op hun onderarm. Na afloop van deze periode stelde men vast dat het acetaat dan wel was opgenomen door de huid, maar niet was omgezet in actieve tocoferol.

Langzaam omgezet tot actieve vitamine E
Deze studie – met een diermodel – liet zien dat er wel omzetting plaatsvindt, maar die verloopt heel langzaam. Nadat het acetaat vijf dagen lang 1x per dag was aangebracht, bleek de hoeveelheid vrije α-tocoferol slechts een paar keer hoger dan het normale niveau. Toch was die geringe hoeveelheid in dit geval voldoende om beschermende effecten te hebben tegen de schadelijke gevolgen van zonlicht.

UV-B straling verhoogt de omzetting naar actieve vitamine E
Binnen 24 uur nadat tocoferylacetaat was aangebracht op de huid van muizen bij deze studie, bleek het gehalte aan actieve vitamine E verhoogd tot 10 keer het endogene niveau (niveau van binnenuit).
Muizen die voor de applicatie waren bestraald met UV-B was de hoeveelheid 30 tot 40 keer verhoogd. UV-B straling verhoogt dus de omzetting van tocoferylacetaat naar actieve tocoferol in grote mate. Deze eerdere studie sluit aan bij die bevindingen.

Beschermt de huid tegen de schadelijke gevolgen van UV-straling

Er bestaan aanwijzingen dat tocoferylacteaat kan helpen om de huid te beschermen tegen zonlicht. Wanneer we het dagelijks drie weken vóór blootstelling aan UV-B straling aanbrengen, beschermt het de huid tegen de schadelijke gevolgen.

Helpt de huid herstellen na zonverbranding

Wanneer de huid te lang niet (of te weinig) beschermd aan de zon is blootgesteld ontstaan verbrandingsverschijnselen. Er ontstaat erytheem, de huid wordt zeer gevoelig voor aanraking en er kan sprake zijn van oedeem. Er ontstaan ontstekingsreacties en zogenoemde sun burn cells – keratinocyten die abnormaal verhoornen en vroegtijdig een geprogrammeerde celdood sterven als gevolg van beschadiging door UV-straling. Deze geprogrammeerde celdood (apoptosis) (beschermingsmechanisme) voorkomt dat de UV-schade aan de cel zich kwaadaardig ontwikkelt. Deze massale celdood is voor ons oog waarneembaar als ‘vervellen’.
Tocopherylacetaat vermindert deze verschijnselen, wanneer we het direct of binnen acht uur na de zonverbranding op de huid aanbrengen.

Dit werkzame ingrediënt bevindt zich in onze Revitam A crème.

Bevordert wondgenezing

Behalve dat tocoferylacetaat een anti-oxidatieve en ontstekingsremmende werking bezit, kan het ook de groei van bacteriën verminderen. Daardoor bevordert het wondgenezing, zoals deze studie laat zien, die men verrichte bij patiënten die een huidtransplantatie hadden ondergaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen