Nagelspecialist/ stylist

Nagelspecialist/ stylist
Angela Heidman – Philomena Beauty – Zwijndrecht

Nagelspecialist; de huid en nagels hebben meer overeenkomsten dan we wellicht in eerste instantie denken. De nagels vallen onder huidadnex. Een huidadnex is een van de gespecialiseerde weefseltypes in de huid.
De bekendste vormen hiervan zijn zweetklier, talgklier, haren én nagels

Daarom leek het me ook wel eens leuk en interessant om iets meer te weten van de professionele verzorging van de natuurlijke nagel. Want bij een nagelstylist denken we toch al gauw aan een kunstnagel, ik in elk geval wel ;-).

Vandaar dat ik de nagelspecialist Angela Heidman van Philomena Beauty te Zwijdrecht gevraagd heb ons mee te nemen in een van haar specialiteiten, namelijk de professionele verzorging van de natuurlijke nagel. Zij geeft antwoord op een paar issues die zij veel hoort en ziet.

Angela:

Laat ik als eerste beginnen met dat het vak nagelspecialist/stylist een vak apart is

Bij een bezoekje aan de nagelstylist gaan we er vanuit dat degene voldoende kennis heeft van haar vakgebied. Dat is ook de reden dat we onze nagels laten doen door iemand die kennis heeft van mooie nagels maken.

Een goede nagelspecialist/stylist heeft een zeer ruime theoretische kennis van de nagels. Zij weet perfect hoe deze is opgebouwd en functioneert. Herkent direct problemen op de natuurlijke nagel en kan uitleggen hoe zo’n probleem tot stand komt. Ze verhelpt het probleem of schrijft een doorverwijzing voor de huisarts.

Kan het door de ‘gellak’ komen dat mijn nagels zo dun zijn?

Is een vraag die ik veel krijg. Mijn antwoord; nee, maar er zijn diverse redenen die hier wel voor kunnen zorgen.

Nagelvijl of een e-file zijn een van de veel voorkomende boosdoeners. Deze twee tools worden ook meeste ingezet om gellak te verwijderen. Dit kan een oorzaak zijn dat de nagels dun, gevoelig en zeer ernstig beschadigd zijn.
Ook het jarenlang dragen van gel of acryl is een boosdoener, van dunne en broze nagels.

De nagelplaat

Ik neem je een klein stukje mee in de anatomie van de natuurlijke nagel; de nagelplaat van een vrouw is ongeveer 0,03 mm dik en die van de man 0,04 mm dik.
Als we de nagelplaat eens goed bekijken zien we voor de nagelriem een half maantje zitten dat is de “lunula”. Deze is bij de ene wel goed zichtbaar, maar bij een ander kan die wat verstopt zitten.

De Lunula is een afspiegeling van onze ‘matrix’, wat houdt dat in?
Heeft u een korte lunula, dan heeft u ook een korte Matrix.
De Matrix is niet alleen verantwoordelijk voor het produceren van nieuwe nagelcellen.
Onze nagelmatrix is ook een heel gevoelig onderdeel van de nail unit. De nagelcellen die het dichts bij de nagelriem zitten zijn ook het meest kwetsbaar voor schade of eventuele trillingen o.a., van een freesmachine.

Bij de groei van de nieuwe nagelplaatcellen reist er een plaklaag mee, deze plaklaag noemen we de “cuticle”. Deze laag is een van de vier beschermers van de nail unit.

Weet je dat onze nagels maar 1 mm per week groeien? En dat dus bij nagelschade, van bijvoorbeeld een e-file, de nagel er ongeveer drie á vier maanden over doet om de hele rit vanuit de matrix tot aan het witte randje te maken. Uiteraard hangt dit ook af van de ernst van de schade. Bij een ernstige beschadiging van de nagelplaat zou dit herstelproces ook zomaar nog eens veel langer kunnen duren dan deze gemiddelde periode.

Ik heb je een klein stukje meegenomen in de anatomie van de natuurlijke nagel

Veel salons gaan met een vijl of een wit blokje “buffer” over de natuurlijke nagel om de glanslaag eraf halen zeggen ze. Vervolgens maken ze met een ontvetter de nagelplaat schoon. En daarna brengen ze de “basecoat” aan.
Voor deze stappen hebben ze wellicht de nagelriemen weggeknipt (wat overigens een absolute No Go is)! Of de nagelriem naar achter geduwd met een “cuticle pusher”, ook een absolute No Go!

Waarom deze twee handelingen een absolute No Go zijn, ga ik je uitleggen. De nagelriem is ‘levend weefsel’ en zorgt er voor dat virussen en bacteriën niet ons lichaam binnen kunnen dringen. Ga je deze toch wegknippen dan krijgen virussen en bacteriën wel vrij spel om naar binnen te dringen.

Ons lichaam zal er dan extra voor zorgen dat de proximal nailfold “nagelriem” drie keer zo hard teruggroeit dit om ons lichaam te beschermen tegen virussen en bacteriën. De eerste tijd na het verwijderen van de proximal nailfold zal die stug en hard aanvoelen. Dit noemen we in de vakterm een “gekeratiniseerde proximal nailfold”.

Blijven wij structureel deze handeling toepassen dan zijn wij ons zelf letterlijk aan het ‘verminken’ en uiteindelijk stopt ons lichaam ons te beschermen. Want iedere keer weer halen wij onze nagelriem weg. Door dit keer op keer verwijderen van de nagelriem zal deze niet meer in de oorspronkelijk staat terug komen. Namelijk het mooi op de nagelplaat rusten zonder dat die gekeratiniseerd is. Maar hij zal verder doorgroeien over de nagelplaat heen, met de kans dat er inimini kleine zwarte streepjes zichtbaar zijn.
Deze kleine zwarte streepjes zien we ook wel eens op de natuurlijke nagel en dit noemen wij “bloed splinters”. Deze kan men oplopen terwijl je het bed aan het afhalen bent of de was uit de wasmachine haalt. Deze bloed splinters verschijnen en verdwijnen weer, daar hoeft men zich geen enkele zorgen over te maken. Er is niets ernstigs aan de hand.   

Bij het naar achter duwen van de proximal nailfold met de cuticle pusher of met je eigen nagels beschadig je de nagelriem, ook al duw je er heel zachtjes tegenaan. Duw je te hard dan doe je ook nog eens jezelf of de klant heel veel pijn. Wat je eigenlijk als ware creëert zijn minuscule barstjes in de nagelriem, deze mini barstjes zijn ook weer een ingang voor virussen en bacteriën om naar binnen te dringen in ons lichaam. De reactie waar ons lichaam dan mee komt is de nagelriem te gaan keratiniseren, dit is zijn verdedigingsmechanisme. Want uiteindelijk willen we dat die virussen en bacteriën buiten ons lichaam blijven.     

De juiste voorbereiding van de nagels is het belangrijkste!

De juiste voorbereiding van de nagels is het belangrijkste wat er is, daarna brengen we pas het product aan.

Ik zeg altijd; “een dakkapel plaats je ook niet als eerste”.

In het stukje anatomie vertelde ik dat de nagelplaat een heel fragiel dun element is waar wij nagelspecialisten/stylisten op werken. Dus is het ook van belang dat wij ook met heel veel zorg en kunde deze nagels behandelen. En dat doen wij niet door met een vijl, buffer of een e-file over de natuurlijke nagelplaat heen te gaan. Doen wij dat wel dan zorgen wij ervoor dat de bovenste 10% of tweede laag 80% beschadigd wordt en halen wij zo zelf onze funderingslaag weg.

Treffen wij op een juiste wijze onze voorbereiding namelijk zonder de bovenste 10% van de nagelplaatcellen te beschadigen, dan hebben wij een juiste hechting hebben tussen de nagelplaat en het product.

Het verwijderen van de gellak kan op diverse manieren

  1. “Soak-off” met aceton en een druppel olie tegen het uitdrogen van de nail unit
  2. Vijl of een e-file hanteren
  3. Er af pulken 

Wellicht is men zich er niet van bewust dat een gellak een draagtijd heeft van 2 tot maximaal 3 weken, afhankelijk van wat voor basecoat er is gebruikt. Na deze periode dient de gellak verwijderd te worden om nagelschade te voorkomen.

Wat wordt er bedoeld met nagelschade?

Daar bedoelen we mee; witte vlekjes “white spots” of bij het eraf trekken van de gellak zullen de bovenste nagelplaat cellen worden beschadigd. En als men heel goed zijn best doet bij het eraf pulken kan zelfs de tweede laag meegetrokken worden. Deze laatste twee willen we juist voorkomen.

Een e-file maakt een kleine 2000 toeren per minuut. Bij het verkeerd gebruiken zal de bovenste laag nagelplaatcellen worden beschadigd. En als er te lang op een plek wordt gefreesd kan dit zelfs tot een brandplek lijden. De kans dat de nagelplaat loslaat van het nagelbed is dan aanzienlijk groot. In vaktermen noemen we loslating; “onycholysis”. Wat men hiertegen kan doen is de nagels zo kort mogelijk houden en veel nagelolie “dadi oil” met een goede hydraterende handcreme “silky hand” gebruiken in de dagelijkse verzorging van onze handen en nagels.

Om geen nagelschade te krijgen op de natuurlijke nagel is het het meest efficiënt om te kiezen voor een gellak die door middel van een soak-off product los laat. Op deze manier komt er geen vijl of freesmachine aan te pas om het product te verwijderen en is er geen nagelschade. We geven ons gezicht ook de juiste aandacht met de Chris Farrell producten want dat verdient onze huid. Onze nagels verdienen net zoveel liefde maar dan met de Dadi Oil.

Dank Angela voor je duidelijke uitleg.
Misschien heb jij vragen voor Angela? Stel ze dan hieronder en zij zal er graag op terugkomen.

Natascha

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen