Nadelen van niet-medische microneedling

Een microneedling-behandeling is in 95 procent van de gevallen veilig, mits de behandeling aan belangrijke voorwaarden van kwaliteit voldoet: diepgaande kennis van de huid, hoogwaardige apparatuur en de juiste voor- en nazorg. Dat is meteen het belangrijkste nadeel van niet-medische needling. In veel gevallen voldoen deze niet aan deze voorwaarden, met als gevolg:

  • risico op bijwerkingen 
  • risico op (ernstige) beschadiging van de huid
  • risico op een averechts resultaat: afbraak van collageen in plaats van de gewenste collageensynthese

De naalden van een microneedling-apparaat zijn verstelbaar in lengte. Een deskundige huidprofessional heeft de kennis in huis om te beoordelen op welke diepte in de huid de behandeling het meest effectief is. Dit hangt onder meer af de huidconditie van de cliënt, het huidprobleem waarvoor microneedling wordt ingezet en het te behandelen gebied. 

Dit komt nogal precies. Bereiken de naaldjes niet precies de juiste diepte in de huid, de plek waar zij de collageen- en elastinesynthese optimaal stimuleren, dan is de behandeling ook veel minder effectief. De huid zal weliswaar aanzienlijk opfleuren en ook wel verbeteren, maar het effect is veel minder duurzaam. 

Cosmetische microneedling-behandelingen gaan tot een diepte van 0,5 mm in de huid. Met medische needling dringen de naaldjes dieper door in de huid. De behandeling van acnelittekens begint bijvoorbeeld vaak bij een behandeldiepte van 1,0 tot 1,7 mm. Een behandeldiepte van 1,5 mm is in het algemeen gebruikelijk voor een effectieve medische needling-behandeling. Voor het comfort van je cliënt is het gebruik van een verdovende crème bij een medische needling dan wel zo prettig, maar is met onze apparatuur zeker niet noodzakelijk. De kwaliteit van je device maakt daarin echter nog een groot verschil. Met de meest hoogwaardige apparatuur en beste naaldjes is een medische needling beduidend comfortabeler dan met een device van mindere kwaliteit. Zelfs zodanig dat verdovende crème nog steeds te verkiezen valt, maar niet strikt noodzakelijk is.

Daarbij zijn de naalden van goedkopere, niet-medische apparaten vaak van inferieure kwaliteit. Leg je zo’n naaldje onder de microscoop dan zie je kleine weerhaakjes aan de naaldpunt. Het is niet moeilijk om je voor te stellen wat zo’n naald doet met de huid van je cliënt. Deze naaldjes kunnen onherstelbare schade aan de huid toebrengen, bestaande huidproblemen verergeren en tot ernstige complicaties leiden. Er zijn zelfs gevallen bekend waarbij de naaldjes losraakten en in het lichaam van de cliënt terechtkwamen, met alle gevolgen van dien.

Niet-medische devices zijn ten slotte ook moeilijker schoon te maken. Bij thuisgebruik door één persoon kan dit al leiden tot akelige infecties. Je moet er niet aan denken tot welke complicaties cross-contaminatie kan leiden bij gebruik van een niet hygiënisch apparaat in de (medische) huidverbeteringspraktijk.

Kortom, behandeling met niet-medische microneedling-apparaten levert niet dezelfde, duurzame resultaten op als bij medische needling met hoogwaardige apparatuur. Het risico op bijwerkingen en huidbeschadiging is daarentegen onevenredig hoog.

Meer weten over alle voordelen van de medische microneedling lees onze pagina over ‘Microneedling in de (para)medische praktijk‘, of bekijk de blog ‘Microneedling door A Fortio’.

Natascha

Microneedling veilig gebruiken in jouw praktijk?

  • Wil jij meer weten over veilig gebruik van microneedling in jouw pratijk?
  • Interesse in een vrijblijvend gesprek en advies op maat?
  • Met eigen ogen zien wat de voordelen zijn van veilig apparatuur?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen