Long Covid en de huid

Long Covid wordt tegenwoordig Post Covid genoemd

Ondertussen wordt het steeds duidelijker dat het behoorlijk lang kan duren voordat men volledig van COVID-19 – de ziekte die het coronavirus veroorzaakt – hersteld is. Sommige mensen blijven weken of zelfs wel maanden nadat ze de infectie opliepen, klachten houden.

Ruim 95% van 1.741 deelnemers aan het Long COVID-onderzoek van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu), die aangeven langdurig klachten te hebben na een coronabesmetting, hadden milde klachten tijdens de acute fase van de infectie. Dat blijkt uit de eerste resultaten van het Long COVID-onderzoek van het RIVM. Maar slechts 5% van de mensen die meedoen aan het onderzoek en aangeven langdurig klachten te hebben, is opgenomen geweest in het ziekenhuis vanwege COVID-19.

Dit verschijnsel, dat we long COVID noemen, heeft nu ook een officiële definitie van de WHO gekregen. Dit kunnen we zien als een positieve stap, omdat vanaf nu alle onderzoekers zullen werken met een gemeenschappelijke, klinische casusdefinitie.

Long Covid – Post Covid

Is een aandoening waarbij iemand, na besmet te zijn geweest met het coronavirus, langdurig symptomen blijft houden. Deze persoon kan zelfs maanden na besmetting nog onder een slechte gezondheid gebukt gaan. De klachten die kunnen optreden, zijn zeer divers. Maar hoe kan de aandoening nou eigenlijk het best omschreven worden?

Er is inmiddels een officiële definitie

Die is bedoeld om artsen over de hele wereld te helpen bij het beoordelen en diagnosticeren van de aandoening. Hiermee hoopt men het onderzoek naar de aandoening te ondersteunen. Want de aandoening blijft op veel vlakken nog raadselachtig.

Veel voorkomende symptomen zijn:

  • Vermoeidheid
  • Kortademigheid
  • Cognitieve stoornissen
  • Maar ook huiduitslag en roodheid

De symptomen kunnen zowel nieuw optreden na het herstel van een acute COVID-19, of blijven aanhouden. De symptomen kunnen in de loop van de tijd fluctueren of verminderen. En iedereen kan ze krijgen.
Bovendien kan iedereen die COVID-19 heeft gehad, ook post-COVID-19 krijgen. Het maakt daarbij niet eens uit of je tijdens de acute ziekte milde of ernstige klachten had. Zelfs mensen die niet in het ziekenhuis zijn opgenomen, kunnen aanhoudende klachten ervaren. Wel komt een ernstigere vorm van post-COVID-19 vaker voor bij patiënten die met een kritieke gezondheidstoestand in het ziekenhuis lagen. Zij meldden vaker ernstigere complicaties.

Wat de rol kan zijn van een vaccinatie

Onderzoekers onderstrepen dat vaccinatie de beste manier is om long COVID te voorkomen. “Maar net zoals vaccins niet 100 procent bescherming bieden, weten we dat de aandoening ook kan optreden na een doorbraakinfectie. Gelukkig blijven deze aantallen laag. Uit onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat mensen die ondanks vaccinatie COVID-19 kregen, een kleinere kans hebben op het ontwikkelen van long COVID. Zo is de kans dat symptomen langer dan vier weken aanhouden, zo’n 50 procent kleiner vergeleken met mensen die niet zijn gevaccineerd.

Misverstand, zomaar een verkoudheidje

Al met al wordt het steeds duidelijker dat een corona-infectie ernstige gevolgen kan hebben; zelfs als men denkt al hersteld te zijn.
Specialist infectieziekten Stephen Ritchie geeft aan dat een van de meest voorkomende misinformatie over COVID-19 is dat het om een ‘gewoon een verkoudheidje’ gaat en er ‘niets is om je zorgen over te maken’,”. Want het hoge aantal sterfgevallen wereldwijd toont duidelijk aan dat COVID-19 veel meer is dan een verkoudheid.

Long COVID en de huidpraktijk

Bovendien toont recent onderzoek aan dat een groot deel van de mensen met COVID-19 nog lang lijdt aan aanhoudende symptomen. Wat betekent dat een coronabesmetting nog lange tijd een negatieve nawerking heeft, met alle gevolgen van dien. Daarom is ook de kans groot dat wij ze aantreffen in onze dagelijkse praktijk. Wees er dan op bedacht dat niet alleen de algehele conditie van deze cliënten onder druk staat. Maar dat herstel van de huid ook langer kan duren, zeker als jouw cliënt onder het huidtype “gevoelige huid” valt.

Maar ook coagulatie behandelingen en collageen inductie therapieën (microneedling) kunnen dan meer impact hebben dan normaal.

Succes met je behandelingen,

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen