Hydroxyzuren in huidverzorging

Hydroxyzuren in huidverzorging

Te beginnen met AHA wat staat voor Alfa Hydroxy Acid (Nederlands: Alfa Hydroxyzuren). Dit is een verzamelnaam voor organische, in water oplosbare zuren met een exfoliërende werking. Dit betekent dat ze ervoor zorgen dat de bovenste laag (dode) huidcellen eenvoudig loslaat.

Onderstaand een lijstje met diverse hydroxyzuren

Alfazuren

  • alfahydroxyzuur
  • alfahydroxycaprylzuur
  • alfahydroxyethaanzuur
  • alfahydroxyoctaanzuur
  • glycolzuur
  • glycolzuur en ammnoniumglycolaat
  • glycomeer in chemisch verbonden vetzuren en lafanutrium
  • hydroxycaprylzuur
  • melkzuur
  • gemengd fruitzuur
  • palmintinezuur
  • polyalfahydroxyzuur
  • rietsuikerextract
  • trialphahydroxyzuur
  • tripelfruitzuur

Bètazuren

Beta hydroxyzuur ofwel afgekort BHA is een verzamelnaam voor een speciale klasse organische zuren. Hoewel de scheikunde meerdere stoffen kent die onder deze groep vallen, wordt er in cosmetica vrijwel alleen maar salicylzuur gebruikt. Daarom zien we binnen de cosmetica termen “BHA”, “beta hydroxyzuren” en “salicylzuur” als synoniemen gebruikt worden, hoewel het chemisch gezien niet helemaal correct is.

De werking van BHA op de huid is in het algemeen vergelijkbaar met de werking van AHA. Maar betahydroxyzuren zijn in tegenstelling tot alpha hydroxyzuren niet water-, maar vetoplosbaar. Dat maakt BHA geschikter voor de vette- en probleemhuid. Het is een relatief klein molecuul en doordat het in vet oplosbaar is, dringt het dieper in de huid.
Daarnaast bezit salicylzuur ook over de ontstekingsremmende eigenschappen in tegenstelling tot AHA’s.

In hogere concentraties van 8 tot 12% wordt het gebruikt als exfoliant, omdat de bovenste “dode” laag van de huid makkelijker loslaat. We zien dit vooral in de pedicurepraktijk toegepast, bij wratten en eelt. Maar we zien deze concentraties tegenwoordig ook in cosmetica, hoewel het in het algemeen de gespecialiseerde producten zijn, die niet in de algemene verkoop zijn, zoals producten toegepast door skinprofessionals.

Men zegt dat AHA’s en salicylzuur de “huidvernieuwing” stimuleren, omdat het de “dode” cellen van de bovenste hoornlaag afschilfert, maar ook de productie van collageen stimuleert, als gevolg van de irritatie die het in de huid teweegbrengt. Of je dit moet willen is volgens mij sterk de vraag?!
Daarom zou de BHA effectief zijn bij huidproblemen zoals; kleine rimpels, onevenheden en pigmentvlekken.
Doordat salicylzuur zich makkelijk in huidvet oplost, is het heel effectief bij verstopte poriën en acnevorming.

Zelf ben ik geen voorstandiger van het gebruik van salicylzuur op de huid, ook niet bij acne, omdat het de poriën etst. En daardoor uiteindelijk de poriën vergroot. Een fenomeen wat nou niet direct past bij huidverfraaiing.

Maar het wordt in huidverzorging tevens toegepast als opnameverbeteraar, hoe ik daar insta laat ik graag in een ander artikel aan bod komen.

  • salicylzuur
  • bètahydroxybutanolzuur
  • trethocaninezuur
  • tropinezuur

Alfa- en bètazuren

  • citroenzuur
  • appelzuur

Ben jij klaar om, samen met mij, aan de slag te gaan?

  • Wil jij aan de slag om samen het verschil te maken voor jouw cliënten;
  • Ben jij toe aan een verdieping in jouw kennis;

Ben jij klaar om, samen met mij, aan de slag te gaan?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen