
squaleen of squalaan
Squalaan het gezonde alternatief voor minerale oliën
Squaleen of squalaan een skin booster uit de natuur?
Je hebt vast wel eens gehoord van dit ingrediënt, sterker nog bij Chris Farrell wordt er ook gebruik van gemaakt. Maar wat is nou het verschil tussen deze twee?
Zonder squaleen had squalaan niet bestaan. Squalaan is namelijk afgeleid van squaleen, het is het verzadigde component. Squaleen is namelijk erg gevoelig voor oxidatie en zo een onstabiel ingrediënt wat niet te verwerken is in hoogwaardige huidverzorging.
Maar de chemicus Sebastian Sabetay heeft een proces ontwikkeld om (d.m.v. hydrogeneren) squaleen om te toveren tot squalaan.
Het ideale huidverzorgingsproduct
Dat moet aan veel eisen voldoen. Allereerst dient het natuurlijk effectief en langdurig werkzaam te zijn. Maar we moeten het ook makkelijk aan kunnen brengen en niet te vergeten aangenaam aanvoelen op de huid.
Squaleen is van dierlijke oorsprong (squalaan is afkomstig van squaleen). Maar al enige tijd hebben we toegang tot puur plantaardige vormen van squalaan. Chris Farrell weet dat als geen ander want al onze huidverbetering is, op een enkele uitzondering na, plantaardig.
Wat is squaleen
Het is een organisch molecuul en we vinden het vrijwel in alle levende organismen. In mensen wordt het uitsluitend aangetroffen in het sebum. Het is dus huideigen. De stof is één van de meest belangrijke lipiden van onze huidcellen en wordt gesynthetiseerd in onze talgklieren. Ons talg bevat een aandeel van 13% squaleen.
We reizen even in de tijd
Want in 1906 ontdekt een Japanse onderzoeker Dr. Mitsumaru Tsujimoto squaleen tijdens een onderzoek naar olie uit de lever van een haai. Hij ontdekte dat de onverzeepbare delen uit de olie sterke onverzadigde koolwaterstoffen bevatte. Weer tien jaar later slaagt hij erin om door middel van een destillatiekolom de onverzeepbare delen te isoleren. De chemischeformule C30H50 noemde hij Squaleen. Wat is afgeleid van Squalidae wat verwijst naar het haaienras.
Haaienleverolie is met een percentage van 96% nog steeds de rijkste bron van squaleen. Maar is om allerlei redenen al lang niet meer de voorkeursbron. Latere technologiën hebben er toe geleid dat we squaleen ook uit plantaardige bronnen kunnen verkrijgen (phytosqualaan).
Chris Farrell werkt met een variant die uit olijven wordt gewonnen.
Wat maakt squalaan bijzonder
De chemischeformule is C30H62. Het is een belangrijk ingrediënt in natuurlijke huidverzorging en erg bijzonder in zijn eigenschappen. Het scoort zeer hoog op sensorische elementen. Ofwel men vindt het prettig voelen en ruiken.
Eigenschappen:
- Het is kleurloos
- Vrijwel geurloos
- Trekt snel in de huid
- Hydrateert uitstekend
- Verzachtend
- Voelt niet vettig aan
Ook kan squalaan niet ranzig worden, oxideren of uitdrogen en is het, in tegenstelling tot andere verzadigde oliën, wel vloeibaar.
Squalaan is een emolliënt. Deze term wordt gebruikt voor grondstoffen die het vermogen hebben de huid te verzachten.
Misschien een leuk weetje: het stamt af van het Latijnse werkwoord “mollire” wat “verzachten” betekent.
Emolliënten zitten vaak in moisturizers en dienen als een extra soort huidbarrière die voorkomt dat er teveel vocht uit de huid verdampt.
De water aantrekkende stoffen die ook in een moisturizer zitten zorgen er dan tevens voor dat er extra water uit de omgeving aangetrokken wordt.
Squaleen en squalaan wat zijn de verschillen
Het is belangrijk te beseffen dat het écht twee verschillen ingrediënten met schillende eigenschappen zijn. Waarvan squalaan de huid prima ondersteunt.
Squaleen zit van nature in onze huid en wat doet/ veroorzaakt het daar?
Gemiddeld wordt er zes tot vijftien mg per dag over onze gezichtshuid verdeeld.
Oxidatie van die squaleen zorgt voor een toename van de binding met zuurstof, feitelijk kan het 25% van zijn eigen gewicht aan zuurstof binden. Dit reguleert de zuurstof spanning en heeft direct effect op het millieu van het microbioom in de haarfollikel.
De oxidatie van squaleen zorgt voor “squaleen peroxides” wat uiteindelijk leidt tot huidproblemen als; comedonen, milia en inflammatoire acne leasies.
Squaleen peroxides zijn sterk comedogeen en hebben ook nadelige effecten op zonverbranding en UV-verhoogde immunologische effecten.
Uit onderzoek zien we dat ze dezelfde effecten hebben als dat we langdurig aan UV-straling zouden blootstaan.
Daarnaast zien we in onderzoek bij muizen extra rimpelvorming en bij cavia’s hyperpigmentatie.
Bij hoogwaardige zonbescherming zorgen de meeste chemische filters tegen UV-b straling daarom dat de oxidatie van squaleen voorkomen wordt. Daarentegen verhogen de UV-a zonnefilters zoals; avobenzone en PABA de vorming van squaleen peroxides. Beiden zitten niet in de zonbescherming waar A Fortio mee werkt.
Squalaan is net als squaleen oplosbaar in olie en kan worden toegevoegd aan oliemengsels en bij crèmes in de oliefase. Het is een zeer stabiele olie die niet snel oxideert en bestand is tegen hoge temperaturen. Daarnaast combineert het uitstekend met andere draagoliën (vehiculae).
Zijn er verschillen in kwaliteit?
Zeker, het is van hoge kwaliteit wanneer je een puur product hebt wat voor 100% uit de stof squalaan bestaat. Er zijn verschillende producten op de markt die squalaan bevatten maar niet voor 100% uit deze stof bestaan. Het is het beste te bewaren op kamertemperatuur (19-22 graden C).
Voor welk huidtype is het geschikt
Onze huid heeft als voornaamste functie ons beschermen tegen de ‘boze buitenwereld’. Zoals koude, warmte, UV-straling en schadelijke stoffen.
De talg die wordt aangemaakt in de talgklieren heeft een waterafstotende werking en beschermt samen met de juiste pH-waarde de huid tegen bacteriën.
Wanneer er een tekort aan talg is zal de huid snel uitdrogen en in sommige gevallen zelfs leiden tot schilfering en roodheden. Ofwel huidirritatie.
We zien dit vooral bij de huidtypes: droge en gevoelige huid. Maar bij ouderen zien wij dit ook, omdat de talgproductie met het klimmen der jaren afneemt. Sommige mensen hebben van nature een aangeboren talg deficiëntie (droge huid).
Men kan dus zeker baat hebben bij het aanbrengen van oliën die de talgproductie nabootsen. Maar ook bij een gevoelige huid is de conditie van de huidbarrière een aandachtspunt en kan squalaan helpen.
Squalaan bevattende huidverzorging van Chris Farrell
- Revitam A
- Phytamille
- Soft Regeneration 1
- Soft Regeneration 2
- Sun Butter high protection SPF25
- Safer Sun Butter SPF15
Bron vermelding:
https://formulabotanica.com/differencde-between squalene-and-squalane
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14572299/
Dr Leslie Stefford Baumann


Ben jij klaar om, samen met mij, aan de slag te gaan?
- Wil jij aan de slag om samen het verschil te maken voor jouw cliënten;
- Ben jij toe aan een verdieping in jouw kennis;