Folliculitis

folliculitis

Folliculitis betekent letterlijk “ontsteking van het haarzakje” en de naaste omgeving. Men noemt het ook wel een “haarwortel-ontsteking”. De ontsteking kan overal optreden in het lichaam waar zich haren bevinden, inclusief het hoofd.

Deze huidaandoening komt veel voor, zowel bij mannen als vrouwen en op elke leeftijd.

Hoe ontstaat folliculitis

Het wordt veelal uitgelokt door irritatie van de huid vanwege een chemische of fysieke oorzaak. Denk hierbij aan; irritatie na het scheren of door het dragen van strakke kleding.
Een folliculitis kan ook ontstaan door (overmatig) gebruik van vette zalven of oliën die de poriën afsluiten (minerale oliën) waardoor een verstopping optreedt van het haarzakje en/of talgklier.

Verder kan een inwendig ingenomen geneesmiddel ook folliculitis als bijwerking geven. Daarna volgt er wel of geen infectie. Als er een infectie optreedt wordt deze meestal veroorzaakt:

 1. Door bacterïen. 
  Meestal zijn dan stafylokokken hier verantwoordelijk voor.
  De zogenaamde “bubbelbad folliculitis” wordt veroorzaakt door de “pseudomonas bacterieën”. Deze onstaat bij mensen die vaak een warm (bubbel-) bad nemen waarin deze bacteriën zich bevinden. De kenmerkende huidproblemen bevinden zich dan in het zwembroekgebied.
 2. Door gisten. 
  Het gaat hierbij om dezelfde gisten die “pityriasis versicolor” veroorzaken. 

Een folliculitis veroozaakt door een bacterie of een gist is niet besmettelijk voor andere personen.

Hoe ziet het eruit

Men ziet meestal meerdere, kleine rode bultjes of puistjes die verspreid zijn volgens het patroon van de ligging van de haren. De huidarts noemt dit ook wel een “folliculaire” rangschikking. Deze huidafwijkingen kunnen veel jeuk geven. En de ontstekingen kunnen dus overal optreden op het lichaam waar zich haren bevinden. Meestal vindt men de afwijkingen op de armen en benen, rug, hoofdhuid, gelaat en de nek.

Niet zelden verwarren we uitgebreide vormen van folliculitis op de nek en de rug met acne.

Wat kan de cliënt zelf doen om folliculitis te voorkómen

 • Knijp de puistjes nooit uit. Hiermee verhoogt men het risico op zelfbesmetting en verergert de ontstekingsreactie
 • Geen strakke kleding dragen of irriterende huidverzorgende middelen gebruiken omdat deze de huid kan irriteren
 • Voor mannen geldt dat men wellicht het scheerritueel onder de loep moet nemen. Het Linimed L is een fantastisch product ter vervanging van de gebruikelijke scheerschuim. Brengt de huid tot rust en werkt ontstekingsremmend
 • Geen vette zalven of afsluitende oliën gebruiken (minerale oliën en siliconen)
 • Goede algemene hygiëne aanhouden

Wat is het beloop van folliculitis

Het verloopt veelal zonder complicaties en gaat ook meestal vanzelf over. Maar sommige mensen kunnen echter steeds opnieuw een folliculitis ontwikkelen. Het is dan verstandig deze huidaandoening door de huisarts te laten behandelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen