Facial Cupping voor de huidprofessional

facial cupping bindweefselmassage

Facial Cupping voor de huidprofessional

Facial Cupping wat is dat?

Deze massagetechniek vermindert rimpels, wallen en verstevigt de huid

Allereerst wat is cupping?

Cupping is een eeuwenoude behandelmethode die haar oorsprong vindt in de Chinese geneeskunde. De behandelmethode richt zich op de behandeling van bindweefsel en fasciale structuren.
Er bestaan verschillende varianten van cupping ‘droge’ (oorsprong Oost Azië) en ‘natte’ (oorsprong het oude Arabië). Maar als ik het hier over cupping heb dan heb ik het uitsluitend over de droge methode dus die waarbij de huid intact blijft!

Facial Cupping is een comfortabele massage

Naast dat we cupping op het lichaam toepassen kunnen we daar ook het gezicht mee behandelen. Waarmee het een huidverbeterende massage is. Waarbij door middel van cups een vacuüm wordt gecreëerd op de huid. Dit stimuleert de doorbloeding en activeert het onderliggende weefsel, waardoor niet alleen lymfe (afvalstoffen en vocht) wordt afgevoerd, maar ook de aanmaak van elastine en collageen wordt gestimuleerd. Hierdoor worden de werkstoffen uit huidverbeterende producten beter opgenomen.
Op deze manier uitgevoerd is het resultaat te vergelijken met een bindweefselmassage.

Deze huidverbeterende behandeling is niet invasief en kent geen down time.
Waardoor het meteen bij bepaalde huidcondities een alternatief kan zijn voor bepaalde huidcondities waar invasieve behandelingen geen opties zijn.

Het is dus zeker geen nieuwe methoden, ook de kosten vallen mee als je dit vergelijkt met veel andere huidverbeterende behandelingen en het is ook geen pijnlijke methode. Facial cupping is een variant van de bindweefselmassage uit de traditionele geneeswijze.

Ben jij een huidprofessional en wil je graag op een professionele manier deze onderscheidende behandeling aanbieden aan jouw clienten kijk dan hier naar de inhoud van onze tweedaagse cursus.

Het biedt een Facelift effect

Facial cupping helpt dagelijkse stress te verminderen, want de massage heeft een kalmerend effect op het zenuwstelsel. Maar het grootse voordeel is misschien nog wel het liftende effect. Een natuurlijke facelift.

Hulpstukken en/of apparaat

Je kan er glazen of kunststof cupjes voor aanschaffen. Maar sommigen van ons hebben wellicht, net als ik, zelfs nog wel een ‘ouderwets’ vacuüm/spray apparaat. Daar zitten van die glazen hulpstukjes bij voor de vacuüm behandeling, naast het ‘masseren’ kan dat apparaat ook nog gebruikt worden om huidverontreinigingen makkelijker te verwijderen. Denk hierbij aan comedonen.
Overigens worden de glazen klokjes die boven op de foto te zien zijn niet gebruikt voor het gezicht maar voor het decolleté en het lichaam.

Facial Cupping is dus dé tool voor effectieve huidverbetering en is een mooie aanvulling op iemands huidverzorgingsroutine. En wanneer je als huidprofessional gebruik maakt van een apparaat is dat aanzienlijk minder belastend voor jouw handen dan een manuele bindweefselmassage. En op deze manier heb je ook de druk beter onder controle.

Hoe vaak moet je cuppen om effectief te zijn?

Wij adviseren sowieso om het in een kuur toe te passen.
Voor het beste resultaat; cup je gedurende een week of 8, gemiddeld 3x per week. Wat neerkomt op ongeveer om de dag. Daarnaast is het belangrijk dat jouw cliënt na elke behandeling voldoende drinkt zodat alle vrijgekomen afvalstoffen goed afgevoerd kunnen worden. Want ook dat draagt bij aan een mooi eindresultaat.

De cup creëert op de huid een vacuüm en wordt met gebruik van een tussenvloeistof langzaam en zachtjes over de huid heen bewogen. Jouw cliënt kan een (aangenaam) tintelend gevoel ervaren. Als je met apparatuur werkt kan je nauwkeurig de ‘kracht’ instellen en indien nodig bijstellen.
Zeker bij de gevoeligheid van de huid en de dunnere laag bindweefsel in het gezicht is het belangrijk om speciale cupping cups voor het gezicht te gebruiken.

Zoals gezegd heeft cupping een stimulerende werking op de huid en het onderliggende bind- en spierweefsel. Dit is een ontspannen, diepe massage. Bovendien verhoogt het de bloedcirculatie, wat de doorbloeding stimuleert. Wat weer zorgt voor een betere opname van werkzame ingrediënten.

Als huidprofessional is het belangrijk om voordien een professioneel intakegesprek te houden en een correcte inschatting te maken van het huidtype. Ga voorzichtig te werk, voorkom blauwe plekken. Want we willen de huid stimuleren en niet beschadigen.

Reiniging van de cups

De cupping cups kan je het beste schoonmaken met lauwwarm water en wat milde reinigingsmiddel zoals afwasmiddel. Of reinig ze in de ultrasoon. Laat ze drogen aan de lucht of gebruik een schone, zachte doek. Ook al komen de cups bij dry cupping alleen in aanraking met intacte huid, toch is aan te raden de cupping cups na het schoonmaken ook te desinfecteren. Als je siliconen cups of de polycarbonaat cups hebt, let er dan op dat het desinfectiemiddel geen alcohol bevat. Dit droogt je cups uit. Doe ze ook niet in de vaatwasser. Ook dit droogt het materiaal uit. 

Zelf thuis cuppen?

Hoe wel dit natuurlijk kan is het belangrijk om jezelf af te vragen of dit tot een veilig en optimaal resultaat leidt?
Het is belangrijk om beide gezichtshelften even intensief, rekening houdend met de huidconditie, te behandelen en dat toch minder eenvoudig dan je denkt om zelf uit te voeren. Overigens schaft men voor thuis ook altijd losse cupjes aan (geen apparatuur) wat toch ook om enige handigheid vraagt.
En het materiaal wat gebruik wordt voor thuisgebruik is anders dan voor in de professionele praktijk.
Ook is het mogelijk om het vacuüm intenser te maken in glazen cups ten opzichte van siliconen cups.

De voordelen van een facial cupping

 1. Verbetert de huidtextuur
 2. Vermindering van zwelling in het gezicht
 3. Sterke afname van de onderkin
 4. Vermindert donkere kringen en wallen (vocht) onder de ogen
 5. Ik zie zelfs meldingen van afname hyperpigmentatie
 6. Verzacht fijne lijntjes en rimpels
 7. Verbetert en verzacht littekenweefsel
 8. Stimuleert de fibroblasten waardoor collageen en elastine gevormd wordt
 9. Relaxt de spieren, vermindert daardoor spanning (stress)
 10. Toniseert mimische spieren, waardoor de contouren verbeteren
 11. Vaat verstevigende werking
 12. Huidverzorging en werkzame ingrediënten wordt beter opgenomen
 13. Verbetert de huidtint; zorgt voor een fitte en stralende huid
 14. Niet invasief
 15. Geen down time
 16. Behandeling van striae en cellulite (maar dan hebben we het natuurlijk over het lichaam)

Risico’s van cupping

En zoals voor veel dingen geldt zitten er ook risico’s aan cupping. Bij wet cupping zijn die risico’s nog wat meer aanwezig. Daar ligt bijvoorbeeld het infectiegevaar op de loer, vanwege de beschadigde huid.

Maar ook aan dry cupping zijn risico’s verbonden. Zo is het mogelijk dat als de zuigkracht te hoog en te vaak op dezelfde plek gezet wordt dat het weefsel afsterft. Pas hier dus mee op en weet wat je doet als je een cupping-massage geeft.

En natuurlijk hebben we ook te maken met Contra-Indicaties

 • Koorts
 • Infectie- en bloedziektes
 • Gebruik van bloedverdunners
 • Teleangiëctasieën (teles’s) – Couperose
 • Rosacea
 • Acne
 • Permanente fillers
 • Botox; tot 2 weken na inspuiting
 • Kankerpatiënten; chemo zorgt vaak voor een zeer dunne huid. (indicatie 5 jaar)
 • Met een zeer ernstig verslapte huid is voorzichtigheid geboden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen