
Allergeniciteit
Allergeniciteit zegt iets over het allergiepotentieel van een werkstof. Dit is hun vermogen (potentie) om een contactallergie te veroorzaken.
Alle stoffen, zowel natuurlijke als synthetische, en dus ook alle ingrediënten die in huidverzorging worden gebruikt hebben een allergiepotentieel. En dat is zeker niet voor alle stoffen hetzelfde.
Huideigen stoffen
Enkel huideigen stoffen, dus stoffen die van nature al in de menselijke huid voorkomen, hebben een allergiepotentieel dat gelijk is aan 0. Dit betekent dat zij niet door het immuunsysteem worden aangevallen en dus ook geen allergie kunnen veroorzaken.
Dit is bijvoorbeeld van belang bij huidverbeterende behandelingen zoals microneedling.
De meeste cosmetica-ingrediënten hebben een laag of zeer laag allergiepotentieel, wat betekent dat een allergie erop weliswaar niet voor 100% uit te sluiten valt, maar dat het toch zeer zelden voorkomt. Dat men zich er zorgen over maakt is dan ook niet echt nodig.
Wat wel een aandachtspunt is zijn de stoffen die een hoog allergiepotentieel hebben. Dat betekent namelijk dat ze relatief vaak tot een contactallergie leiden. Tevens leidt een contactallergie tot vroegtijdige huidveroudering. En het blijft voor dat bepaalde contactallergeen bovendien levenslang bestaan.
Chris Farrell vermijdt deze stoffen omdat zij huidverzorging wil ontwikkelen en op de markt brengen die zelfs voor de meest gevoelige huid geschikt is. Hoewel zij daar ook altijd meteen aan toevoegt dat iedereen in principe voor alles een overgevoeligheid of allergie kan ontwikkelen.
Ook de “Vytals” huidverbetering die A Fortio inzet rondom medische micro needling voldoet aan hoge eisen en zijn zoveel mogelijk huideigen en bevatten werkzame ingrediënten met een zo laag mogelijk allergiepotentieel. Dit is ook een vereiste omdat de huid na zo’n behandeling extra kwetsbaar en gevoelig is.
Dus ook in dit geval; “voorkomen is beter dan genezen’ ;-).
Hypoallergeen
Hypoallergeen is een niet beschermde titel in tegenstelling tot wat veel mensen denken. Sterker nog het is een marketingkreet.
Of we ergens overgevoelig op reageren heeft te maken met ons eigen immuunsysteem maar dus ook met het allergiepotentieel van de werkstof of het ingrediënt. En vaak ook met de frequentie waarmee we er mee in contact komen.