Natuurlijke Cosmetica I

Natuurlijke cosmetica volgens Rank a Brand

Wanneer is huidverzorging natuurlijk en wat houdt dat in? Overigens is het niet zo dat alles wat natuurlijk is ook goed voor jouw huid is.
Daarnaast is het zo dat sommige natuurlijke stoffen niet zo zeer slecht zijn, maar daarmee ook nog niet echt iets doen voor jouw huid.

Is wat je kan eten per definitie goed voor je huid

Je kunt bijvoorbeeld een paar eiwitten, welke goed voor je huid zijn, opkloppen en op je huid smeren, maar denk dan niet dat je in de zin van huidverzorging, effectief bezig bent. Net als het plaatsen van schijfjes komkommer niet onder de noemer huidverzorging vallen.

Er zijn stromingen die er van uit gaan dat wat je kunt eten ook goed voor je huid zou zijn. Kokosolie is daar een mooi voorbeeld van, een olie die sterk verhit kan worden en dan nagenoeg niet verandert van chemische structuur en dus in dat opzicht een gezond voedingsmiddel is.
Op jouw huid aangebracht zou dat best eens na enige tijd voor ontstekingen kunnen gaan zorgen. Daar komt bij dat het de huid wellicht soepel houdt, maar niet verzorgt! Het vult niet de vetten aan die jouw huid van nature bezit en nodig heeft om fraai te verouderen.

Chemische structuur

Daarnaast is de chemische structuur van een product van cruciaal belang om überhaupt iets voor de huid te kunnen doen. De moleculaire grootte van een stof dient van een bepaalde omvang te zijn om daar in de huid te kunnen komen waar dat nodig is om deze te kunnen voeden.

Begripsverwarring

Chemisch en synthetisch wordt nogal eens verward! Chemisch zegt o.a. iets over de structuur van een product of ingrediënt. De chemische formule van water bijvoorbeeld is H2O. We weten allemaal dat dit een hartstikke natuurlijke stof is. Biologie is een en al chemie, maar niet synthetisch.
Synthetisch is iets wat in een laboratorium of fabriek samengesteld en geproduceerd wordt. Lees voor verdere uitleg ook de volgende uiteenzetting.

Natuurlijke cosmetica is helaas niet altijd zo natuurlijk als wij denken!

De huid jouw grootste orgaan daar wil je toch geen rommel opsmeren?

Rank a Brand

Dit is een organisatie die merken vergelijkt op duurzaamheid. Nou zou je kunnen denken; wat heeft dat met dit te maken? Zij doen dat namelijk ook voor cosmetica. Het is een onafhankelijke en betrouwbare merkenvergelijkingssite die consumentenmerken in diverse sectoren beoordeelt en vergelijkt op duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid. De rankings en beoordelingen zijn volledig transparant.

Rank a Brand heeft al diverse sectoren onder de loep genomen en in de eerste helft van 2016 waren de cosmeticamerken aan de beurt. Overigens, Rank a Brand focust zich niet alleen op natuurlijke cosmeticamerken maar op cosmeticamerken in het algemeen.

Hoe heeft Rank a Brand onderzoek uitgevoerd naar de beste natuurlijke cosmetica merken

Rank a Brand heeft gekeken naar de prestaties van 30 cosmeticamerken. Je kan hier het gehele onderzoek naar cosmeticamerken nalezen.  De onderzochte thema’s zijn:

  • gezondheid
  • klimaat
  • milieu
  • arbeidsomstandigheden en fair trade
  • diervriendelijkheid

De merken zijn niet alleen beoordeeld op hun beleid en doelstellingen maar ook op de daadwerkelijke uitvoering en resultaten. Rank a Brand kijkt hierbij naar publiekelijk beschikbare informatie. Hun standpunt is dat merken aan hun consumenten moeten aantonen dat ze ook daadwerkelijk een duurzaam en maatschappelijk verantwoord beleid hebben geïmplementeerd. Het merk heeft de verantwoordelijkheid om dat aan te tonen en daar transparant over te zijn.

Rank a Brand heeft overigens de voorlopige resultaten van het onderzoek naar de merken toegestuurd om te laten voorzien van aanvullende informatie, vragen te beantwoorden of conclusies te corrigeren. 14 van de 30 merken hebben gereageerd.

Welk cosmeticamerk komt het beste uit hun test

Ofwel Rank a Brand heeft strenge meetcriteria ofwel het is slecht gesteld met de meerderheid van de cosmeticamerken. Er is geen enkel merk dat een A-label krijgt (75% of meer van het te behalen aantal punten).

Weleda is het beste natuurlijke cosmeticamerk volgens Rank a Brand

weleda beste cosmeticaLet wel hier wordt getest op natuurlijkheid en fair play en niet primair op werkzaamheid, maar wel weer op gezondheid.
Zie bovenstaande criterialijstje (5 pnt).
Zie voor de verdere lijst en andere productgroepen hun website.

Het merk Weleda heeft de beste prestaties: dit merk krijgt 17 van de 26 te behalen punten (65%).

Weleda krijgt hiermee als merk een B-label en scoort het best op milieu- en gezondheidsbeleid. Het merk gebruikt echt alleen natuurlijke ingrediënten en maakt geen gebruik van mogelijk schadelijke stoffen. Weleda maakt geen gebruik van dierproeven, gebruikt waar mogelijk biologisch gecertificeerde ingrediënten en loopt in de cosmeticasector voorop wat betreft een beleid om het gebruik van materialen en verpakkingen te verminderen.

beste natuurlijke cosmeticamerk

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen