Intoxicatie

intoxicatie en vergiftiging

Intoxicatie

Intoxicatie is lichaamsvergiftiging of lichaamsvervuiling door gifstoffen (toxines) die het lichaam binnen dringen.
Er zijn verschillende bronnen van toxines die het lichaam kunnen verontreinigen.

Ze zijn onder te verdelen in twee groepen

  1. Interne intoxicatie
  2. Externe intoxicatie

Interne intoxicatie heeft te maken met wat erin het lichaam gebeurt

  • Stofwisselingsresten
  • Afgebroken cellen
  • Reststoffen van de celactiviteit
  • Afvalstoffen van de spieractiviteit
  • Toxines gevormd door emotionele en mentale overbelasting
  • Toxines door verkeerd voedsel en slechte voedselcombinaties

Externe intoxicatie heeft te maken met wat er buiten het lichaam is, en in het lichaam gebracht wordt

  • Onnatuurlijke voeding en dranken
  • Slechte voedselcombinaties
  • Medicijnen
  • Tabak, alcohol, cafeïne etc.
  • Omgevingsvervuiling van lucht, water, leefruimte
  • Industriële vervuiling
  • Toevoegingen in het voedsel (additieven oftewel e-nummers)
  • Stralingen; elektriciteit, wifi etc.

Intoxicatie heeft dus alles te maken met

  • Lucht die men inademt
  • Zuurstof die je opneemt
  • Materialen die men aanpakt
  • Kleding die je draagt
  • Voeding die men eet
  • Water dat je drinkt
  • De omgeving waarin men leeft en werkt
  • Producten waarmee je schoonmaakt
  • Verzorging die men gebruikt voor lichaamshygiëne
  • Geuren die je opsnuift
  • Tandpasta waarmee je je tanden poetst

En nog veel meer.

Intoxicatie wordt sterk onderschat, want we kunnen het niet zien.
Veel mensen denken dat het wel mee valt, maar niets is minder waar.

Veel effecten van intoxicatie veroorzaken pas vele jaren later slachtoffers.
Het zijn sluipende, trage vergiften die in het lichaam komen en de normale lichaams- en orgaanfuncties verstoren.
Sommige van deze stoffen hebben jaren nodig voor zij het lichaam verlaten.

Hoe weinig toxines ook in het lichaam komen, ze liggen aan de basis van het ziek worden.
De intoxicatie neemt toe in deze vervuilde wereld.
Denk aan de voedingsindustrie, milieuvervuiling etc.
Niemand kan intoxicatie vermijden want het is overal.

Dan heeft “gezonde voeding” toch geen zin? Toch wel.
Want voeding is de belangrijkste bron van intoxicatie.

De meeste gifstoffen komen via onze voeding ons lichaam binnen door

  • De bewerking van het voedsel zoals; bereiden, bakken, koken, braden
  • Toegevoegde stoffen in de vorm van additieven oftewel e-nummers
  • Raffinage van het voedsel door fabricage; industriesuiker, wit brood, witte rijst etc.
  • Landbouwmiddelen; pesticiden en chemicaliën in groente en fruit
  • Hormoonbehandeling en medicatie bij dieren, daardoor zitten ze in het vlees en dringen zo ons lichaam binnen
  • Irriterende en opwekkende stoffen in voeding; scherpe specerijen, cafeïne etc.
  • Slechte voedselcombinaties; toxines door gisting en/of rotting in de darmen

Als de meeste intoxicatie van ons voedsel afkomstig is, dan kunnen wij hier zelf veel aan doen door risico’s te verkleinen.
Gelukkig is ons lichaam in staat om toxische afvalstoffen snel uit het lichaam te verwijderen.

Ons lichaam is continu bezig met reinigen.
Maar als er steeds veel toxische afvalstoffen zijn, stapelt het uiteindelijk op in ons lichaam.
Op den duur treedt degeneratie op.

Hoewel groente en fruit jammer genoeg veel bespoten worden met chemische bestrijdingsmiddelen in de land- en tuinbouw.
Zijn fruit en groente toch het minst vervuilde voedsel en het heeft nog steeds een hoge reinigende werking in het lichaam.

Waar het dus omgaat, is het terugdringen van de intoxicatie door het nemen van de minste risico’s en het kiezen van de beste voeding.
Risico’s zijn nooit 100% uit te sluiten, het is geen garantie dat we nooit ziek worden, maar wij kunnen wel zelf bijdragen en goed voor onszelf zorgen.

Door het gebruik van veel verse groente en fruit zullen de lichaamscellen lang gezond blijven en kunnen ze weerstand bieden aan de dagelijkse intoxicatie die het lichaam indringt. Ons lichaam is door ons zelfherstellend vermogen in staat weer terug te keren naar de hogere gezondheidstoestand van toen. Als men kan kiezen, is het eten van biologische voeding wel beter dan bespoten voeding.

Gezondheid & Tolerantie

Ons lichaam is zoals al gezegd 24 uur bezig met schoonmaken.
Toch is het per persoon verschillend in hoeverre het lichaam de gevolgen van de intoxicatie kan opvangen.
Dat heeft te maken met de kracht, de weerstand en de conditie van het lichaam. Met onze veerkracht dus.

Ieder lichaam reageert anders op toxines.
Het ene lichaam verdraagt bepaalde toxines beter en langer dan het andere lichaam.
Maar vroeg of laat krijgt iedereen hiermee te maken: het teveel kan voor iedereen weleens teveel worden waardoor er ziektes optreden.
Dit gebeurt wanneer het lichaam het teveel aan de toxines niet meer verder kan schoonmaken.
Er treedt dan; verharding, verslakking, afzettingen, vervuiling en stagnatie op.

Tolerantie en gezondheid staan niet los van elkaar.
Tolerantie is de mate waarin ons lichaam de toxines kan verdragen.
Ons lichaam kan aan de toxines ‘wennen’ zodat we denken dat we hier tegen kunnen.
Maar onze gezondheid (vitaliteit) gaat dan wel tegelijk achteruit. Helaas merken wij dit niet snel.

Tolerantie en gezondheid liggen dus tegenover elkaar.
Als de tolerantie van het lichaam verhoogt, gaat de gezondheid van het lichaam achteruit.
Andersom wordt het lichaam gezonder, als de tolerantie van het lichaam lager wordt.

Hier volgt uitleg ter verduidelijking

Een normale, gezonde baby bezit het hoogste niveau van gezondheid bij de geboorte en het laagste niveau van tolerantie.

Gedurende het leven neemt onze gezondheid af door toxische risicofactoren zoals

  • Leefgewoonten
  • De plaats waar men leeft en werkt
  • Aanleg voor bepaalde ziekten
  • En stress

Als de baby een peuter wordt, kan hij de koemelk nog niet verdragen.
Men zegt dat dit kind hier wel overheen zal groeien.
Het kind blijft koemelk drinken.
Op den duur verminderen de darmklachten en uiteindelijk heeft hij er geen last meer van als hij koemelk drinkt.

Zijn tolerantie voor koemelk is toegenomen.
Maar eigenlijk is de gezondheidstoestand van zijn lichaam achteruit gegaan.
Want slijmvorming, verslakking, afzettingen en dergelijke hebben al plaatsgevonden.

Als het kind in de puberteit komt en voor de eerste keer gaat roken, wordt hij misselijk of het koude zweet.
Het lichaam reageert zo om duidelijk te maken dat dit vergif was.
De tweede keer dat de puber een sigaret neemt, zal de misselijkheid of de andere klachten niet meer zo heftig zijn als de eerste keer.

Het lichaam herkent dit vergif en verdraagt dit wat beter (tolerantie is iets toegenomen).
Maar de gezondheid vermindert tegelijkertijd doordat de toxines van de sigaret in het lichaam aanwezig zijn.
En zo werkt dit met alle toxines.

Het gevaar van de tolerantie is, dat uw gezondheid ongemerkt achteruitgaat

En als het tolerantieniveau zijn top bereikt heeft, betekent dit ook het laagste punt van uw gezondheid en dit kan uiteindelijk uw dood worden.

Wanneer bereikt je tolerantieniveau zijn top?
Dit kan je niet zien.
Wanneer nadert je gezondheid zijn laagste punt?
Dit kan je niet zien.
Het zit in het lichaam.
Hoe meer toxines in het lichaam, hoe minder het lichaam de toxines kan schoonmaken omdat kracht, weerstand en conditie (vitaliteit) aan het afnemen zijn.
Onderstaand schema illustreert mooi hoe het werkt.

Dit voorbeeld laat zien dat een baby bij de geboorte 97% gezond is.
Tegen de tijd dat hij in de puberteit komt, heeft hij al een hele snoepgeschiedenis en is hij nog maar 64% gezond.
Terwijl zijn tolerantie met 36% toegenomen is.

Als de 20 jarige ook nog gaat roken en verder gaat met zijn ongezonde leefwijze, blijft zijn gezondheid achteruitgaan en zijn tolerantie toenemen.
En dan kan het zijn dat hij op zijn 65ste al komt te overlijden door een fatale ziekte.

Wat zijn jouw ervaringen met intolerantie? Herken je sommige signalen zoals boven beschreven? Ik hoor graag jouw verhaal.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Winkelwagen
Scroll naar top