
Iedere week komt er wel een nieuw product op de markt met de claim dat het helpt tegen fijne lijntjes, rimpels, een doffe huid of het inbrengen van vocht. Allemaal op zoek naar de beste Anti-ageing, maar wat doet huidverzorging met hyaluronzuur, retinol, niacinamide en chemische exfolianten nou écht voor de huid?
Wat is hyaluronzuur
Hyaluronzuur is een lichaamseigen stof die vele malen zijn eigen gewicht aan water bindt. De stof heeft een rol in de vochthuishouding van de huid. Het zorgt dus voor hydratatie. De stof wordt weer snel afgebroken door andere stoffen in het lichaam, maar het wordt ook weer aangemaakt. Dit is een continu proces, maar met het ouder worden neemt dit af en bevat de huid dus minder hyaluronzuur.’
Tijdelijk effect
Hyaluronzuur wordt vaak toegevoegd aan crèmes en andere cosmetische producten. Omdat je het op de huid aanbrengt, kan het vocht aantrekken. Maar dit geeft slechts een tijdelijk effect. Je ziet het misschien een aantal uur of een dag, maar niet veel langer dan dat. Maar er is niets tegen op dagelijks gebruik van het product.
Wat is retinol
Retinol behoort tot de groep van retinoïden, net als vitamine A-zuur. Het is afgeleide van vitamine A-zuur waarvan is aangetoond dat het een verjongend effect heeft op de huid, oftewel een anti-rimpeleffect. Het kan ook pigmentvlekken verminderen.’
Dosering speelt een rol
Vitamine A-zuur die op recept verkrijgbaar is heeft een hogere dosering, waarmee je na maanden tot een jaar een groot effect kan krijgen. Wat je natuurlijk vaak ziet is dat de serums lagere concentraties bevatten. Dat wil niet zeggen dat het niet werkt, maar het is een minder groot effect wat je daarmee bereikt.
De op recept verkrijgbare vitamine A-zuur moet rustig worden opgebouwd, omdat je anders al snel last krijgt van huidirritatie, roodheid en vervelling van de huid. Voor serums geldt hetzelfde, maar afhankelijk van de concentratie, kan dit in mindere mate voorkomen. Bij een gevoelige huid moet je hier dus wel mee uitkijken.
Wat is niacinamide
Niacinamide ook wel vitamine B3 genoemd. Hiervan zijn positieve effecten aangetoond op de huid. Het is een antioxidant die hyperpigmentatie, rimpels en ontstekingen van de huid vermindert. Daarnaast zorgt het voor de aanmaak van vetten die de huidbarrière versterken.’
Wat doen de vitamines E & C voor de huid
Vitamine E is ook een antioxidant. Hiervan is aangetoond dat het positieve effecten heeft. Het beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Het vermindert door UV-straling veroorzaakte schade en daardoor gaat het dus veroudering van de huid tegen. Voor vitamine C geldt hetzelfde voor.
Chemische exfolianten
Er is veel geschreven over chemische exfolianten. Maar wat zijn dat nou eigenlijk? Eenvoudig gesteld ruimen ze de dode huidcellen op en zuiveren ze dus de huid door middel van een peelend effect. In die zin gaat je huid er dus beter uitzien. Maar in mijn ogen is dit niet de oplossing voor de lange termijn, veelvuldig peelen van de huid is namelijk niet gezond en maakt uiteindelijk zelfs de huid dunner.
Wat zijn AHA’s, BHA’s en PHA’s
Daarnaast wordt er ook een onderscheid gemaakt tussen AHA’s, BHA’s en PHA’s. ‘Dit zijn groepen van chemische exfolianten (zuren) die verschillen in sterkte van werking, hoewel dit ook afhankelijk is van de concentratie.
Zie hier een overzicht van de verschillen:
- AHA’s: ook wel bekend als bijvoorbeeld glycolzuur (glycolic acid). Het is een exfoliant en fruitzuur.
Het wordt gebruikt in peelings en kan afhankelijk van de concentratie de aanmaak van collageen in de huid stimuleren. Het vermindert tekenen van veroudering en pigmentvlekken.
Melkzuur (lactic acid) is een andere AHA. Ook dit is een zuur wat tekenen van veroudering vermindert. - BHA’s: ook wel bekend als salicylzuur (salicylic acid). Het is een exfoliant die in crèmes en peelings wordt gebruikt. Het vermindert tekenen van veroudering en beschermt tegen zonschade. Maar etst tevens de huidporiën, wat in mijn ogen een negatief effect is. Want het laat vergrootte huidporiën zien. Wat nou niet direct een van de zeven schoonheden is 😉
- PHA: Polyhydroxy Acids, vaak afgekort tot PHA, zijn meervoudige hydroxyzuren. Gluconolactone en Lactobionic acid, een variatie op melkzuur.
Ze hebben een vergelijkbare werking, maar minder irriterend. Hebben eveneens anti-oxidatieve eigenschappen. En ze lijken een zonbeschermend effect te hebben.
Factoren die de werking van huidverzorging beïnvloeden
Van bovengenoemde stoffen is naast de concentratie ook de basisemulsie heel belangrijk, omdat deze eigenschappen namelijk ook invloed hebben op de werking ervan. Zo kan een andere pH (zuurgraad) bijvoorbeeld ook effect hebben op de werkzaamheid van een stof. Zuurstof is een andere factor die invloed heeft en stoffen onwerkzaam kan maken.
Maar ook de combinatie van diverse ingrediënten werken op elkaar in en beïnvloeden elkaar dus zo.
Dien je een bepaalde volgorde aan te houden met de ingrediënten
Sommige stoffen hebben een versterkend effect, waardoor het raadzaam is een bepaalde volgorde aan te houden. Als je exfolianten toepast, verwacht je bijvoorbeeld dat vitamine E of C beter kunnen doordringen.
Retinol heeft ook een beetje een peelend effect. Vaak zitten verschillende stoffen juist bij elkaar in een toepassing. Een serum of concentraat gebruik je meestal eerst, daarna een dagcrème met bijvoorbeeld hyaluronzuur. Vaak zie je dat fabrikanten een (geringe) factor toevoegen. Ik zou een wat hogere factor (SPF) adviseren, richting de 25, want de zon is de grootste veroorzaker van rimpels. En deze laatste omwille van de effectiviteit apart over de dagcrème heen aanbrengen.