
Cetyl alcohol – INCI
We kennen harde en zachte alcoholen. Harde alcoholen willen we het liefst zoveel mogelijk vermijden in huidverzorging omdat deze de huid behoorlijk kunnen belasten. Maar wat is dan cetyl alcohol, een ingrediënt dat we in huidverzorging tegen komen.
Cetylalcohol is huidvriendelijk, met haar hydraterende, verzorgende en verzachtende eigenschappen.
Deze zachte alcohol droogt de huid niet uit en is in dat opzicht geschikt voor een droge en overgevoelige huid. Eigenlijk zien we van dit ingrediënt geen nadeligen effecten.
Vetalcoholen
De onderstaande alcoholsoorten irriteren niet of nauwelijks de huid. Het zijn voornamelijk ‘vetalcoholen’. Sommige daarvan hebben zelfs een gunstige werking.
- Behenyl alcohol, is een vetalcohol die vocht vasthoudt en daardoor een stimulerend effect heeft op emulsies (vloeistoffen die niet in elkaar kunnen oplossen).
- Stearyl alcohol is net als Behenyl alcohol een vetalcohol en wordt toegepast in shampoos.
- Lauryl alcohol is ook een vetalcohol die ontstaat uit de kokosnootolie en palmolie.
Het wordt gebruikt als vochtinbrenger voor de huid en heeft ook een werking als geurstof (bloemengeur). - Benzyl Alcohol wordt in shampoo gebruikt als geurstof, oplosmiddel en conserveermiddel.
- Myristyl Alcohol doet onder andere dienst als verdikkingsmiddel en bindmiddel voor emulsies.
- Isocetyl Alcohol of Cetyl alcohol is dus ook een vetalcohol. Het wordt onder andere gebruikt als verdikkingsmiddel.
- Cetearyl alcohol is een samengestelde alcohol van cetyl alcohol en stearyl alcohol.
Het zorgt ervoor dat een formule steviger wordt door te fungeren als bindmiddel voor emulsies en heeft een verzorgende werking. Want het is zacht voor de huid en droogt deze niet uit. - Isostearyl Alcohol een vetalcohol die wordt gebruikt als huidverzachter, verdikkingsmiddel, emulgator en vetinbrenger en schuimverbeteraar. Een brede functie dus voor deze alcoholsoort.
- Dan hebben we tot slot nog een andere alcoholsoort, namelijk Wolvet, ook wel Lanoline of Lanoline Alcohol genoemd (hoewel deze stoffen toch net niet helemaal hetzelfde zijn). Wolvet bestaat uit een mengsel van alcoholen en vetzuren. Deze substantie wordt door de talgklieren van schapen uitgescheiden. Wolvet wordt toegevoegd aan huidverzorging en shampoos omdat het waterbindende en goed emulgerende eigenschappen heeft.
Al deze bovengenoemde vettige alcoholen (“long chain” alcoholen) houden het vocht in de huid vast en hoeft men dus niet te vermijden bij normaal gebruik. Want de kans op irritatie of allergie is dan klein. De enige niet-vetalcoholsoort in bovenstaand rijtje is Benzyl Alcohol. Toch is deze alcohol ook veilig te gebruiken.
Een vorm van cetyl alcol komen nogal eens tegen als onderdeel van lanoline.
Lanoline
Lanoline ook wel wolvet of Adeps Lanae genoemd is een complex mengsel van diverse (zachte) alcoholen en vetzuren, en wordt vaak toegepast in zalven en cosmetica van wege de waterbindende en goed emulgerende eigenschappen. Het is een natuurproduct, bereid van schapenwol.
Hoe wordt het verkregen; het sebum wordt aan de wol onttrokken vervolgens gereinigd om daarna geraffineerd te worden tot anhydrous lanolin (wolvet).
Wat bestaat uit 3 componenten:
- Wolalcoholen.
- Vetalcoholen.
- Vetzuren.
Wolalcoholen zitten niet alleen in zalven, crèmes en cosmetica maar ook in zepen en vette wondgazen.
Lanoline en overgevoeligheid
Een heel klein deel van de bevolking heeft last van een wolvetallergie. In de meeste gevallen gaat het dan om wolvet dat niet gezuiverd is. Maar helaas kun je aan de ingrediëntenlijst niet zien of de aanwezige lanoline/wolvet wel of niet gezuiverd is.
Vanwege deze allergische reacties op lanoline en de angst van de markt op toename hiervan zien we tegenwoordig steeds meer chemisch gemodificeerde varianten en gezuiverde fracties van lanoline, die minder allergeen zijn.
Cliënten met een wolalcohol allergie kunnen ook reageren op gezuiverde en/of synthetische vetalcoholen (fatty alcohols) zoals cetyl alcohol, stearylalcohol en cetostearylalcohol. Synoniemen hiervoor zijn: cetearyl alcohol or cetylstearyl alcohol.
Deze vetalcoholen zijn onderdeel van natuurlijk wolvet, maar kunnen ook uit andere (petrochemische) bronnen bereid worden.
Wolalcoholen zitten niet alleen in cosmetica, maar ook in zalven, waaronder enkele FNA bereidingen zoals hydrocortisonzalf en triamcinolonzalf.
Cetyl alcohol een stabilisator
Als stabilisator versterkt cetyl alcohol de werking van een andere emulgator. En dient om een crème steviger te maken.