Bloed wat is haar taak en samenstelling?

samenstelling van ons bloed
bron: sanquin

Bloed wat is haar taak en samenstelling?

Allereerst vormt ons bloed naast de lymfe een van de transportsystemen in ons lichaam. Met haar continue stroom voorziet ze het weefsel, dus ook de huid, van zuurstof en (voedings)stoffen en voert het afvalproducten af. Het is vloeibaar en komt via ons uitgebreide bloedvatenstelsel op alle plaatsen van het lichaam. Ook speelt het een belangrijke rol bij de afweer tegen ziekteverwekkers en zorgt het voor een constante lichaamstemperatuur.
Bloed is dus werkelijk van levensbelang!

De hoeveelheid bloed in het menselijk lichaam is 7% van het lichaamsgewicht, en dit bestaat weer voor ongeveer de helft uit water. Daarmee heeft een gemiddelde volwassen vrouw 4,5 liter en een volwassen man 5,6 liter bloed in het lichaam.

Het wordt rondgepompt door het hart in een systeem van slagaders, aders en haarvaten. Ook wel de bloedcirculatie genoemd. 

Wat is haar samenstelling?

Onze lever regelt de samenstelling van het bloed. Deze ‘chemische fabriek’ zorgt ervoor dat in ons bloed de stoffen voorkomen die het lichaam nodig heeft. Maar in de lever worden ook gifstoffen uit het bloed afgebroken, denk hierbij aan medicijnen en alcohol. De lever heeft dus ook een zuiverende functie.

Ons bloed bestaat voor ongeveer de helft uit plasma. Wat weer voornamelijk bestaat uit vocht en eiwitten. 
De andere helft van ons bloed bestaat uit bloedcellen:

  1. Rode bloedcellen.
  2. Witte bloedcellen.
  3. Bloedplaatjes (platelets). Dit is waar we gebruik van maken tijdens een PRP behandeling.

Functies van ons bloed

Het bloed in ons lichaam zorgt voor een constante lichaamstemperatuur en zuurgraad (ook wel pH genoemd) verwar deze niet met de zuurgraad van de huid want die heeft een andere waarde.

Voor een optimale werking van ons lichaam is het van belang dat de zuurgraad van het bloed (uitgedrukt in pH) min of meer constant blijft. De normale pH-waarde van het bloed ligt tussen de 7,35 en 7,45.

Ons lichaam houdt dit evenwicht zelf in stand met ingenieuze regelsystemen. Dus daar hoeven wij zelf niets voor te doen. Een teveel aan zuren wordt snel gecompenseerd dankzij complexe chemische reacties.
Ook de longen (door een verandering van onze ademhaling) en de nieren (door buffering van zuur met bicarbonaat) spelen hierin een belangrijke rol.

De verschillende stoffen in het bloed hebben verder allemaal een eigen functie

  1. Zo zorgen de rode bloedcellen voor het vervoer van zuurstof en kooldioxide door ons lichaam.
  2. Maken de witte bloedcellen schadelijke stoffen en ziekteverwekkers herkenbaar en onschadelijk.
  3. Verzorgen bloedplaatjes de korstvorming bij een wondje.

Tot slot brengt plasma de voedingsstoffen van je dunne darm naar de weefsels en organen en ureum van de lever naar de nieren. Ook zorgt het voor de verspreiding van hormonen door het lichaam.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen