AGE’s – Glycatie
Wat zijn AGE’s
AGE’s staat voor Advanced Glycation Endproducts en het zijn verbindingen tussen suikers en eiwitten uit onze voeding.
Het zijn verbindingen die krachtige vrije radicalen vormen. En vrije radicalen zorgen ervoor dat het voor ons lastig is om gezond ouder te worden.
AGE’s ontstaan door het zogenaamde “Maillard-reactie” bekent van die heerlijke geur en die prachtig bruine kleur die het bakken van brood en het roosteren van vlees geeft. Heb je al trek?
Glycatie – hoe suiker in snel tempo leidt tot veroudering
Glycatie want zo noemen wij dit proces is een groot en serieus probleem.
Zelfs bij ongeboren en jonge kinderen kan een teveel aan AGE’s al voor problemen zorgen.
Het zorgt ook voor overgewicht en het belemmert het gezond oud worden.
Suikers zijn niet alleen in staat zich te binden met eiwitten maar ook met vetten (ALE’s).
Door deze verbindingen (cross-links) zijn ze niet meer bruikbaar voor onze stofwisselingsprocessen. En die dienen ons juist te voorzien van energie.
Wat is glycatie en hoe ontstaat het
Behalve dat je van suiker dik en ziek wordt, maakt het je ook vroegtijdig oud.
Dit wordt veroorzaakt door glycatie. Als men suiker eet volgt er een stroom aan chemische reacties waarbij de suikers zich binden aan eiwitten.
De chemische verbindingen die gedurende dit glycatieproces worden gevormd leiden uiteindelijk tot de bovengenoemde Advanced Glycation End Products. Waarbij de eiwitten onherstelbaar worden beschadigd. En hierbij ontstaan dan ontstekingen die het immuunsysteem van het lichaam activeren.
Het immuunsysteem beschikt over speciale receptoren die AGE’s snel kunnen herkennen. Deze ‘voelsprieten’ van het immuunsysteem worden ook wel RAGE’s genoemd en binden zich aan de AGE’s, waarna het lichaam ze kan verwijderen.
Wat zijn de gevolgen van glycatie
Het is natuurlijk geweldig dat het lichaam zo’n ingenieus mechanisme heeft ontwikkeld om AGE’s te weren uit het lichaam, maar dit proces brengt ook schade toe aan ons lichaam. Een verhoogde activiteit van RAGE’s draagt namelijk bij aan chronische infectieziekten. Deze infectieziekten leiden op hun beurt tot oxidatieve stress in het lichaam, dat het verouderingsproces versnelt.
Er vindt versuikering plaats. En dat geeft de volgende problemen:
- Ze produceren vrije radicalen die onze celwanden, cellen en ons DNA beschadigen.
Verhoging van ons vrijeradicalenniveau zorgt weer voor uitputting van ons antioxidantenniveau. - AGE’s verstoren de samenwerking tussen ons unieke honger- en verzadigingshormonen (ghreline en leptine).
Als deze in evenwicht met elkaar zijn zullen we niet gauw te veel of te vaak eten.
AGE’s remmen de werking van het verzadigingshormoon leptine. En in combinatie met grote hoeveelheden fructose (vruchtensuikers) en transvetten in onze voeding lijkt dit een van onze problemen in het obesitas aandachtspunt.
Fructose geeft namelijk ook niet een verzadigingssignaal aan de hersenen. - Immuunproblemen worden ook veroorzaakt door AGE’s want ons afweersysteem ziet ze als gevaarlijke indringers.
Hierdoor stijgt het ontstekingsniveau wat onder andere leidt tot voortijdige veroudering.
Suikers zorgen hierdoor ook voor een snelle huidveroudering met rimpels. Zij vormt namelijk een verbinding met ons natuurlijke huideiwit collageen in de huid. De huid wordt hierdoor minder elastisch en stijver en zo ontstaan er rimpels. - Suiker-crosslinks (verbindingen) zijn niet enkel betrokken bij rimpelvorming, ze spelen ook een rol in allerlei verouderingsziektes. Een voorbeeld is staar, problemen met hart en bloedvaten (aderverkalking). Degeneratieve hersen- en oogziekten. Blaasproblemen. Het is belangrijk om te beseffen dat ons hele lichaam bestaat uit eiwitten.
- Een overmaat aan AGE’s zorgt voor oxidatie van vetten en is mede de veroorzaker van buikvet, diabetes en hart- en vaatziekten.
AGE’s zitten van nature in onze voeding
De top 4 van voedingsmiddelen die van nature rijk zijn aan AGE’s:
- Vlees
- Vis
- Zuivel
- Noten
En dit is voeding wat we ook al als oermens aten. Ons lichaam kan dit prima afbreken.
Het probleem zit hem in de overmaat van tegenwoordig en de bewerking en bereiding van ons voedsel.
De hoeveelheid AGE’s kunnen namelijk vertienvoudigd worden door de bereiding.
Even als voorbeeld: Kip rauw – 700 / Kip gebraden – 5.250 / Kipnuggets – 8.000
Volgens onderzoekers is 8.000 AGE’s per dag een hoeveelheid die het lichaam probleemloos kan afbreken. Maar meer is een probleem.
Een aantal tips om de hoeveelheid AGE’s te verminderen
- Kook en bereid zelf het eten, kook zo min mogelijk voorbereid en bewerkt voedsel.
- Maak altijd gebruik van lage temperaturen. Het duurt dan alleen iets langer.
- Water toevoegen aan dierlijke eiwitten verlaagt de AGE vorming aanzienlijk.
- Ook het toevoegen van een zuur in de vorm van; wijn, citroen of azijn verlaagt het met zo’n 25 tot 30%.
- Of nog beter marineer vlees minimaal 1 tot 12 uur in wijn, bier of een marinade van azijn/ citroensap dit remt de productie van AGE’s aanzienlijk. In tegenstelling tot het gemarineerde vlees uit de supermarkt waar veel suikers in zitten. Dus ook geen marinade van ketjap.
- Wil je toch bakken, kies dan voor een laag vuur.
En gebruik een zuivere olie. Bijvoorbeeld kokosolie, roomboter, ghee of rijstolie en doe er na een paar minuten een scheutje water, wijn of bier bij. Daarna kunt u het vuur weer wat hoger zetten.