Voedselintolerantie en de huid
Als huidprofessional wordt ik in mijn dagelijkse praktijk steeds meer geconfronteerd met de gevolgen van onze nieuwe leefstijl.
Waar ons voedingspatroon een belangrijk onderdeel van is.
Acne is altijd al een veelvoorkomend huidprobleem geweest.
Maar ik zie de laatste jaren ook een sterke toename van mensen die een “gevoelige huid” hebben.
Onze maatschappij wordt steeds hectischer en mensen proberen steeds meer balletjes tegelijk in de lucht te houden.
Met als gevolg allerlei vormen van stress en dus huidproblemen.
En aangezien onze huid een levend orgaan is.
Zelfs ons grootste orgaan en is daarmee ook een directe afspiegeling van onze gezondheid en vitaliteit.
Mensen met huidproblemen
Zijn over het algemeen behoorlijk “therapietrouw”.
Ze zijn bereid om concessies te doen en veelal bewust bezig met hun leefstijl.
Onderzoek en de wetenschap is ook steeds meer geïnteresseerd in welke invloed voeding heeft op onze gezondheid.
En we komen er dan ook steeds meer achter dat in een aantal gevallen ook de huid reageert op onze voeding.
Zoals bij een koemelk allergie en een lactose intolerantie, maar ook bij een tarwe/ gluten intolerantie.
Wat is een voedselintolerantie
Je kunt allergisch zijn voor voedingsmiddelen, maar ook intolerant.
Wanneer heb je last van het een, en wanneer van het ander.
En wat zijn de precieze verschillen.
Een voedselintolerantie wordt vaak verward met een voedselallergie.
Bij een voedselintolerantie speelt het immuunsysteem van het lichaam echter geen rol.
Wat is het verschil tussen voedselintolerantie en een voedselallergie
Bij een voedselallergie is er sprake van een acute reactie, waarbij IgE antistoffen een rol spelen.
IgE staat voor immuunglobuline van klasse E.
Een voedselintolerantie wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door
- Een tekort aan een bepaald enzym in het lichaam zoals bij lactose-intolerantie
- Of een tekort aan een transporteiwit in de darmen zoals bij fructose-intolerantie
- Maar kan ook door stoffen die van nature in de voeding aanwezig zijn zoals histamine
- Of door additieven die toegevoegd worden aan voedingsmiddelen zoals kleurstoffen of smaakversterkers
Tolerantiegrens
In tegenstelling tot een allergische reactie moet je bij een intolerantie een bepaalde hoeveelheid opnemen om een reactie uit te lokken.
Dit heet de grenswaarde ofwel tolerantiegrens.
Deze grens is bij iedereen verschillend.
De klachten die optreden komen daardoor meestal geleidelijk.
Ze zijn van dezelfde aard als de klachten van een voedselallergie.
Maar over het algemeen zijn ze minder ernstig.
De klachten zijn persoonsgebonden en gaan van zeer mild tot zeer ernstig.
Ze zijn beperkt tot één symptoom of een verzameling van symptomen.
De klachten kunnen zich op allerlei manieren uiten via:
- De luchtwegen
- Maag en darmen
- Hersenen
- Het hart
- De huid
Wij hebben in ons vak te maken met huidreacties
Onderstaande symptomen kom je daarbij nogal eens tegen.
- Uitgebreide roodheid
- Uitslag over hele lichaam
- Zwelling van tong/lippen
- Puistjes en onzuiverheden
- Eczeem
- Jeuk
Hoe spoor je een voedselintolerantie op
Voor de behandeling van een voedselintolerantie start men met een eliminatiedieet.
Daarna herintroduceert men de voedingsstof.
Zo wordt de grenswaarde bepaald.
Hieronder vind je een lijst met symptomen en gevolgen van een eventuele voedselintolerantie.
Kruis bij elke vraag aan of men last heeft van deze symptomen of niet.
Heeft men last van
- Chronische vermoeidheid
- Chronische verkoudheid/ loopneus
- Griepachtige verschijnselen
- Hooikoorts
- Astma of kortademigheid
- Last van pijn in de (onder)buik
- Een opgeblazen gevoel na het eten
- Regelmatig of misschien wel dagelijks last van diarree of obstipatie
- Slaperigheid na het eten
- Puistjes en een onzuivere huid
- Eczeem
- Jeuk
- Het vasthouden van vocht (water)
- Hoofdpijn of migraine
- ‘Hersenmist‘ (niet helder kunnen nadenken)
- Onverklaarbare depressieve gevoelens
Voelt men zich misschien beter als men op vakantie is waar het dieet anders is?
Bij 5 of meer “ja’s” kan het zijn dat men een voedselintolerantie heeft.
Deze test is een indicatie en geeft ook nog niet aan waarvoor men eventueel intolerant is.
Maar het is een eerste stap.
De volgende stap is om een professional of medische hulp te zoeken en een test te doen.