Salicylzuur

salicylzuur

Salicylzuur – Salicylic Acid

Salicylzuur is een veel gebruikt ingrediënt in de huidverzorging.
Met name ook voor een vette huid met onzuiverheden.

De originele vorm is natuurlijk, het is namelijk een product uit de wilgenbast.
Vroeger werd dit veel in de farmaceutische industrie gebruikt.
Als pijnstiller met een licht ontstekingsremmende werking; het bekende Aspirientje®, en de Ascalpoeders.
Maar ook in schudsels voor de huid. In meer of minder hoge concentraties.

Wat is de zin van Salicylzuur

Tegenwoordig valt salicylzuur onder de categorie “chemische peelings”.

Dat betekent dat het chemische reactie in de huid veroorzaakt (het salicylzuur van tegenwoordig is nog weinig natuurlijk).
Doordat dit zuur in vet oplosbaar is kan het diep in de huidlagen trekken en heeft het de eigenschap het talg tussen de cellen te doen oplossen.
De opgehoopte dode huidcellen op de huid verwijder je dus ook.

Daarnaast heeft Salicylzuur, zoals al eerder aangegeven, een ontstekingsremmende werking.
Waardoor men zegt dat deze peeling ideaal zou zijn voor een acnehuid. Want hierdoor verdwijnen puistjes en verminder je de ontstekingen.
Maar let op het zorgt er al snel voor dat de huid geïrriteerd raakt (huidklachten; jeuk, branderig gevoel, irritatie, roodheid) en sommige mensen zijn allergisch voor salicylzuur.

Salicylzuur etst de huidporiën

Van salicylzuur is bekend dat dit de poriën etst, wat ervoor zorgt dat de poriën blijvend vergroot raken.
Het is een veel gebruikt zuur binnen de cosmetica industrie we zien het in diverse type huidverzorgingsproducten.
Denk dan aan; crèmes, maskers en tonics.
Zeker bij de behandeling van acne komen we dit veel tegen.

Salicylzuur verweekt door zijn chemische structuur de hoornlaag.
En in lage concentraties toegepast in huidverzorging dient het om de huid toegankelijker (penetratiegraad te verhogen) te maken voor andere werkzame ingrediënten.

Aangezien een fijne huidstructuur een kenmerk voor schoonheid is.
Wat gekenmerkt wordt door een fijne porie zou je alleen al daarom geen salicylzuur moeten willen toepassen.

Het is vooral effectief in het bestrijden van verstopte poriën en bacteriële groei (door haar etsende werking!).
Het is een Beta Hydroxyzuur (BHZ) wat keratolytisch werkt.

Keratolytische producten lossen de harde blokkades van de huid op (eelt) en bevorderen de natuurlijke processen waarmee de huid dode huidcellen afvoert (afschilfering).
Dat betekent dat het dode huidcellen verwijdert en uw huid zachter maakt om zo verstopte poriën te voorkomen.
In relatief hoge concentraties wordt het daarom in eeltcrèmes toegepast.

Ook werkt salicylzuur comedolytisch.
Met andere woorden: het maakt de verstopte poriën vrij.
Salicylzuur vermindert onzuiverheden en voorkomt het ontstaan van nieuwe onzuiverheden.

Nadeel van salicylzuur houdende producten

Het heeft alleen ook een groot nadeel, door haar keratolytische werking ‘etst’ het de poriën, waardoor deze voor altijd vergroot zullen blijven.
Iets wat nu niet bekend staat als een van de zeven schoonheden, vergrote poriën.
En een vette huid kenmerkt zich al door een vergrote porie, iets wat de cliënt al als nadelig kenmerkt.

Persoonlijk zal ik daarom nooit kiezen voor huidverzorging waar dit ingrediënt standaard inzit.
Tegenwoordig wordt het heel veel in huidlotions verwerkt. Waardoor mensen het dagelijks op hun huid aanbrengen met alle gevolgen van dien!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar top