Propyleenglycol

Propyleenglycol in huidverzorging

Propyleenglycol helaas staat het internet hierover vol met ongenuanceerde negatieve verhalen. Waardoor het voor een leek vaak nog moeilijk is om door de bomen het bos te zien.

Verhalen die overigens vaak te linken zijn aan de technische variant van deze grondstof.

Maar naast deze technische variant hebben we ook nog:

  1. nog een variant die in levensmiddelen wordt gebruikt
  2. en nog een zeer hoogwaardige medische variant die streng gezuiverd is (DAB 8)

Deze laatste variant wordt in geneesmiddelen en hoogwaardige cosmetica toegepast.

Wat is propyleenglycol

Het is een suikerachtige grondstof met een enorme veelzijdigheid.

Een heldere, kleurloze en geurloze vloeistof met een zoete smaak.
Het wordt gezien als een hulpstof met een lage toxiciteit.

De chemische naam is 1,2-propaandiol

In welke producten wordt het toegepast

Het zit onder meer in de volgende producten en geneesmiddelen

  • Intraveneuze geneesmiddelen
  • Zalven en crèmes
  • Huidverbeteringsproducten
  • Cosmetica
  • Vitaminepreparaten
  • Wondverbanden
  • Electrode-gels
  • In de diergeneeskunde, in voedingsmiddelen en metaalbewerkingvloeistoffen (koelemulsies)

Propyleenglycol & Chris Farrell

Deze grondstof wordt in de Geneeskunde, Farmacie en Cosmetica toegepast om kwetsbare werkstoffen uit planten te isoleren.
Wat wil zeggen dat vele hoogwaardige biologische plantaardige substanties in propyleen glycol opgelost zijn.
Vroeger gebruikte men hiervoor vaak alcohol.

Deze toepassing heeft als bijkomend voordeel dat wij niet onnodig onze producten hoeven te conserveren.
Conserveringsmiddelen zijn over het algemeen niet erg huidvriendelijk en komen de kwaliteit van het product niet ten goeden.

Waarom wordt propyleenglycol verder toegepast

Het is een visceuze vloeistof die verhindert dat de crème versnelt uitdroogt.
Het legt namelijk een beschermfilm om de waterfase uit de emulsie (crème).
Zonder propyleenglycol is het vaak sowieso niet mogelijk om met kwetsbare werkstoffen te werken.

De technische variant

Dit wordt gebruikt in het koelwater van onze auto om ervoor te zorgen dat dit in de winter bij lagere temperaturen niet bevriest.
Maar dit heeft niets maar dan ook niets te maken met de geneeskundige variant!

Dan hebben we nog de verhalen dat het de huid sterk zou uitdrogen, maar daar kan alleen maar sprake van zijn als de grondstof in grote hoeveelheden wordt toegepast.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar top