Overgevoeligheidsreacties

overgevoeligheidsreacties allergenen
bron: www.anafylaxis.nl

Overgevoeligheidsreacties

Overgevoeligheidsreacties bij de meeste wellicht bekend als iets met mestcellen, IgE, en nog zo wat van die dingen.

Wanneer is er sprake van overvoelig, intolerant of allergisch

Het is een reactie van ons immuunsysteem. Immunologie is zeer complex en we weten het zeker nog niet het naadje van de kous.
Helaas is de immunologie ook ongelofelijk belangrijk in de moderne geneeskunde.

Zoals bij kanker, acute en chronische infectieziekten (hepatitis, HIV, Lyme etc.) en auto-immuunziekten zoals MS, Crohn en Reuma, maar ook bij aandoeningen waar men misschien niet direct aan de afweer denkt, zoals diabetes en alle hart- en vaatziekten.

Overgevoeligheidsreacties
Zoals de naam al doet vermoeden zijn al deze processen het gevolg van een onterechte, overdreven afweerreactie van het lichaam op een niet tot nauwelijks vijandelijke prikkel. Dat kan een allergische prikkel zijn, wat een reactie is op een lichaamseigen stof (auto-immuunziekten) of op lichaamsvreemde stoffen.

Overgevoeligheid

Alle overgevoeligheidsreacties zoals bijvoorbeeld; jeuk, roodheid, ontstekingen die niet kunnen worden herleid tot een specifieke oorzaak. Worden vaak, bij gebrek aan een betere omschrijving, afgedaan als een pseudo-allergie. De meeste pseudo-allergieën zijn tot op heden niet of nauwelijks in kaart gebracht, maar men weet van veel stoffen wél dat ze een pseudo-allergie kunnen uitlokken.

Het gaat dan om allerlei medicijnen, cosmetica, lichamelijke verzorgingsproducten, alcoholische dranken, metalen en voedseltoevoegingen (E-nummers).
Kort gezegd: alleen bij een allergie is het immuunsysteem betrokken, bij intolerantie is er een lichamelijke onverdraagzaamheid voor een specifieke stof en overgevoeligheid is voor de rest.

Intolerantie

Met de term “intolerantie” bedoelen we het medische onvermogen om iets te verdragen.
Een bekende vorm van intolerantie is een voedselintolerantie.

Hieronder vallen o.a. fructose-intolerantie (fruitsuikers), lactose-intolerantie (melksuiker) en gluten-intolerantie (graanbestanddelen).
Bij een gluten-intolerantie gaat het veelal om tarwe. De tarwe die we vandaag de dag eten is genetisch gemanipuleerd en lijkt hierdoor bijvoorbeeld totaal niet meer op de oertarwe. Ons lichaam herkent het dus niet en verweert zich er tegen. Daarnaast bevat onze voedingspatroon nu veel meer tarwe dan vroeger en bouwen we zo langzaamaan een intollerantie op.

Tarwe veroorzaakt het zogenaamde “leaking gut” (lekkende darm syndroom) waardoor ons lichaam in een continue staat van paraatheid verkeerd. Er ontstaan continu laaggradige ontstekingsprocessen, erg slecht voor onze gezondheid en vitaliteit.

Een voedselintolerantie wordt meestal veroorzaakt door een lichamelijke afwijking, maar kan ook worden veroorzaakt door een psychosomatische afkeer ofwel aversie van bepaalde voedingsmiddelen.

Behalve voor voeding kunnen mensen ook intolerant zijn voor chemische bestanddelen in o.a. medicijnen en cosmetica.
In dat geval ontstaat veelal huidirritatie, jeuk en roodheid.
Als er geen specifieke benaming voor een intolerantie bestaat, dan spreekt men ook vaak van pseudo-allergie.

Allergie

Een allergie is een overdreven felle verdedigingsreactie van ons immuunsysteem op lichaamsvreemde eiwitten of eiwitachtige stoffen (allergenen).

Mensen kunnen allergisch zijn voor zo’n beetje alles waar eiwit-onderdelen in zitten.
Denk maar eens aan melk, eieren, vlees, vis, schelp- & schaaldieren, groenten, fruit, noten, peulvruchten, granen, zaden, paddenstoelen.

Maar ook stuifmeel, huidschilfers, huisstofmijt en insectenspeeksel.

Deze stoffen zijn in principe ongevaarlijk, maar het lichaam ziet ze als gevaarlijk en valt ze aan.

Bij een échte allergie is altijd het immuunsysteem betrokken.
Allergieën zijn namelijk immunologisch gemedieerde reacties, die veelal volgens het “IgE-mechanisme” verlopen.
Het immuunsysteem reageert extreem fel op de eiwitachtige stof en maakt er heel veel antistoffen tegen aan.
Hierdoor krijgt men last krijgt van jeuk, benauwdheid, tranende ogen en een loopneus.

Een allergie kan in sommige gevallen zelfs levensgevaarlijk zijn!
Het kan een zogenaamde anafylactische shock veroorzaken.

Wat is een Anafylactische Shock

Een anafylactische shock is een acute, zeer ernstige allergische reactie op een lichaamsvreemde stof.
Zo’n anafylactische shock kan levensbedreigend zijn als men niet snel en goed behandelt.

Als men een anafylactische shock heeft, wordt er een zeer heftige systemische immuunreactie op gang gebracht in het lichaam.
Deze reactie kan in hele lichaam schade aanrichten en als het niet snel wordt behandeld, blijft de reactie continu doorgaan.

Oorzaak van een Anafylactische Shock

Anafylactische shocks worden veroorzaakt door een allergeen.
Een allergeen is een lichaamsvreemde stof die een allergische reactie kan veroorzaken.

Het is de stof waar men allergisch voor is.
Er zijn een heleboel verschillende allergenen.
Een bekend voorbeeld is een sterke reactie op een bijen- of wespensteek. Andere voorbeelden van allergenen zijn voedselbestanddelen (zoals pinda’s, noten en melk), bepaalde geneesmiddelen en natuurlatex. In sommige gevallen is zelfs een spoor van zo’n allergeen genoeg om een anafylactische shock te veroorzaken.

Als je een anafylactische shock hebt, valt je immuunsysteem een bepaald allergeen aan. Een bepaalde stof van je immuunsysteem, namelijk het immunoglobuline-E (IgE), is verantwoordelijk voor deze aanval. De IgE zorgt ervoor dat bepaalde witte bloedcellen (mestcellen) heel veel histamine gaan produceren. En histamine is de stof die de symptomen van een allergische reactie veroorzaakt.

Als je voor het eerst in aanraking komt met een allergeen, moet er eerst IgE tegen dit allergeen worden aangemaakt. Dit proces heeft sensibiliseren. Pas de volgende keer dat je in aanraking komt met het allergeen, valt het IgE aan en ontstaat er een allergische reactie.

Symptomen van een Anafylactische Shock

Bij een anafylactische shock produceren de mestcellen grote hoeveelheden histamine.
De histamine die dan vrijkomt, veroorzaakt een snel opkomend ontstekingsproces.
Door de histamine verwijden de bloedvaten, waardoor vocht uit de bloedbaan naar de weefsels gaat.

Als er een anafylactische reactie is, kan men last hebben van de volgende verschijnselen:

  • Lage bloeddruk
  • Duizeligheid en flauwvallen
  • Opgezwollen gezicht, hals, tong en lippen
  • Ademhalingsmoeilijkheden (door slijmvlieszwelling met als gevolg vernauwde luchtwegen)
  • Jeuk
  • Braken
  • Angst

Een anafylactische shock kan direct ontstaan nadat men in contact komt met het allergeen. In sommige gevallen kan het ook langer duren tot dat de reactie optreedt, maar meestal ontstaat een anafylactische shock binnen een uur na het contact met het allergeen. Bij een hele ernstige anafylactische shock kunnen de bloedvaten zo snel verwijden dat er een levensgevaarlijke shocktoestand ontstaat.

In de huidtherapeutische praktijk

In de huidtherapeutische praktijk hebben we veelal met intoleraties en allergiën te maken. Ofwel direct veroorzaakt door de ingrediënten maar ook indirect als gevolg van bepaalde voedingsstoffen waar de cliënt heftig op reageert, denk hierbij ook aan zuivel en tarwe bij acne en eczeem.

In een aantal gevallen kan ons Sedakine Concentraat hulp bieden. Dit concentraat grijpt aan op de overdrachtreceptoren waardoor de overgevoeligheidsreacties geremd worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen