
Micellair Water
Maar wat is Micellair Water nu eigenlijk?
Is micellair water een gezichtsreiniger of een combinatie van . . .
De naam micellaire reiniging komt van het woord micel dat het volgende betekent volgens Wikipedia:
“Een micel is een microscopisch kleine structuur van een aantal moleculen van een oppervlakte-actieve stof in water.
Oppervlakte-actieve stoffen zijn amfifiele verbindingen. Dat wil zeggen dat een deel van het molecuul hydrofiel is en een deel hydrofoob”.
Dit betekent dus zo iets als: het houdt van water en het is bang van water!
Dit is overigens een algemene benaming van een structuur die we in verschillende reinigingsproducten tegen komen.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan zeep (afwasmiddel), schoonmaakmiddel of dus een gezichtsreiniging.
We hebben het hier dus niet over een ingrediënt of werkzame stof.
Werkingsmechanisme
De micel werkt in de producten als een soort magneet dat vuil, vet en andere onzuiverheden aantrekt. Hierdoor laat vuil sneller los en is het makkelijk weg te halen.
Deze techniek is toegepast in de micellaire waters en reinigers die we tegenwoordig veel in de winkels zien, soms staat het er specifiek op, maar zeker niet altijd.
In principe werken vrijwel alle make-up removers dus op deze manier. De micellaire structuur helpt wel om de make-up, talg en onzuiverheden makkelijker te verwijderen.
Een micellaire reiniger is dus een product wat je gebruikt om make-up, vuil en talg van de huid te verwijderen.
Dit lijkt op een redelijk milde manier te gebeuren, omdat men niet hoeft te boenen en poetsen, het vuil zou gemakklijk moeten loslaten.
Dat is natuurlijk goed nieuws, want boenen en poetsen doet geen enkele huid goed.
Maar de andere kant van het verhaal is wel dat deze producten de huid ernstig uitdrogen en ervoor zorgen dat het de zuurgraad (pH-waarde) van de huid behoorlijk beschadigt.
Micellair water een slimme reiniging?
Micellair water of micellaire reinigers waren enige tijd terug een enorme hit, ondanks dat ze al heel wat langer bestaan.
Ik denk dat iedereen weleens gehoord heeft van de reinigers die eruit zien en aanvoelen als water, maar toch de huid beter zouden reinigen dan water?!
Een handig watertje, dat zeker, maar ik denk dat er best ook wat verwarring is over wat micellaire reinigers nu eigenlijk zijn?
Zijn het make-up removers, echte reinigers of is het misschien hetzelfde als een toner of tonic?
Hoe gebruik je zo’n micellaire reiniger nu precies?
En is een toner of tonic hetzelfde?
Wilde verhalen
Ik heb ook al wilde verhalen gehoord van dat het zelfs een combinatie zou zijn van een reiniging en verzorging!
Als dit al zo zou zijn dan kan je je wellicht bedenken dat het dan geen mild reinigingsproduct is voor de gevoelige huid.
Deze twee genoemde werkingsmechanismen werken namelijk nogal tegengesteld.
Een reinigingsproduct wil het een en ander verwijderen van de huid en een verzorgingsproduct dient het een en ander toe te voegen aan de huid.
Het is ook best een kostbaar product voor wat water met conserveringsmiddelen ;-).
Gevoelige huid
In mijn dagelijkse huidtherapeutische praktijk heb ik al vele voorbeelden gezien van jonge dames die al enige tijd dit product in hun dagelijkse huidverzorgingsritueel hadden opgenomen. Want het was zo handig; twee vliegen in klap. En ja we gaan allemaal voor gemak. Het leven is uiteindelijk al ingewikkeld genoeg 😉
Maar helaas hadden ze allemaal als gevolg van dit dagelijkse ritueel een zeer ernstig vet tekort in hun huid.
Wat leidt tot hevige roodheden en schilferingen van de huid. De huid haar hele natuurlijke bescherming is teniet gedaan.
En wat helemaal verdrietig is is dat men als gevolg van deze huidverzorging allerlei huid onzuiverheden ontwikkelt in de vorm van pustels en papels. Dit is vaak niet alleen bijzonder pijnlijk, maar het ziet er ook nog eens niet fraai uit.
De leek denkt nu ojee pukkeltjes en puistjes, ik heb dus een vette huid en gaat dus kiezen voor nog heftigere reinigingsproducten!
De huid wordt steeds roder en pijnlijker, een viscieuze cirkel waar men nog maar lastig uitkomt. Zeker zonder professionele begeleiding.
Wat het verschil is tussen deze verschillende producten?
Daar zal ik graag een andere keer meer over vertellen.
