Hyperkeratinisatie & Comedonen

BHA - beta hydroxy acid BHA's hyperkeratinisatie comedonen

Hyperkeratinisatie & Comedonen

Hyperkeratinisatie en comedonen (acne) en de diverse behandelmogelijkheden.

Hierbij zetten we vaak zuren en enzymen in. Maar voordat we die toepassen is het absoluut noodzakelijk om vast te stellen of de huidbarrière gezond en intact is.
En specifiek de zuurmantel. Dit doen we door de pH-waarde te meten met een huidmeetprobe die hiervoor geschikt is.

Zuren en enzymen werken ofwel keratolytisch of proteolytisch.
Wat betekent dat ze op de een of andere manier een destructieve werking hebben op het stratum corneum. Vandaar dat we voorzichtig moeten zijn met de voorbereiding van de huid en het aanbrengen van de oplossing.

Keratolytisch & proteolytisch effect

Een keratolytisch effect betekent een afschilferingseffect, doordat de hoornlaag wordt verweekt.
Keratolytische middelen gebruikt men om schilfering en verdroging van de huid tegen te gaan.

Proteolytisch is eiwitsplitsend. (proteolyse).

Behandelmogelijkheden bij hyperkeratinisatie

Elk van bovengenoemde behandelmogelijkheden biedt een andere aanpak.
Voor welke we kiezen is sterk afhankelijk van het basis huidtype en haar conditie en daarmee de risico’s die we lopen.

Tegenwoordig hebben we meer inzicht in de structuur van de huid en begrijpen we beter haar werking. Ook hebben we een goed beeld van de levenscyclus van de keratinocyten. En wat we in de jaren negentig zagen als een aanvaardbare huidbehandeling zouden we vandaag de dag niet meer in ons hoofd halen om toe te passen.

De chemie is nog steeds relevant, maar momenteel benaderen we de huid als het goed is heel anders. Met meer aandacht en een veel groter respect voor ons beschermingsmechanisme de “huidbarrière”.
Het is cruciaal om de integriteit van de epidermis te allen tijde te beschermen.

AHA – Alpha Hydroxy Acids

Zijn ingrediënten die veel gebruikt worden in producten en in therapeutische behandelopties vanwege hun aanpak in het desquamatie proces.

AHA’s werken keratoloytisch wat inhoudt dat ze door hun chemische invloed de diverse bindingen die de keratinocyten op hun plek houden kunnen verbreken.
De meeste AHA’s zijn wateroplosbaar en een klein aantal is  water/olie oplosbaar.

Categoriseren van de zuren

We zullen de zuren groeperen, waarbij je zal zien dat elk zuur net een beetje anders werkt. Waardoor de een beter geschikt is voor een bepaalde huidconditie of -kleur dan de ander.

De pH is de grootste afweging voor resultaat

Voor we gaan kijken naar de verschillende zuren, moeten we kijken naar de sterkte van het zuur. Er is een relatie met de sterkte en het pH niveau.

De pH wordt ook wel de zuurgraad genoemd en is een maat voor de concentratie aan vrije waterstofionen (H+).

De pH (zuurgraad) is een logaritmische waarde. Als iets 10 x zuurder is (10 maal meer vrije waterstofionen), wordt het pH-getal één eenheid lager. Is een stof 100 maal zo zuur dan daalt de pH met twee eenheden. Een vloeistof met een pH van 4,5 is daarom 100 maal zuurder dan een vloeistof met een pH van 6,5.

Voorbeeld:
Je koopt een glycolzuur oplossing van 30%, dan is de pH-waarde waarschijnlijk om en nabij de 5 pH. En zal dus minder effectief zijn als een glycolzuur oplossing van 10% met een pH-waarde van ongeveer 1,7.

Glycolzuur (AHA)

Ik zal het Glycolzuur wat uitgebreider behandelen omdat we dit vaak tegenkomen in huidverzorging.
Voor cosmetische doeleinde wordt het veelal synthetisch vervaardigd, maar in de natuur komt het voor in diverse planten zoals riet- en bietsuiker.
Synthetische glycolzuur is zuiverder en wordt ingezet tegen hyperkeratinisatie vanwege de kleine molecuulgrootte.

Vanwege die kleine molecuulgrootte en zijn hygroscopische en hydrofiele eigenschappen is het in staat om de waterfase in de lipide dubbellaag in de extracellulaire ruimten van het stratum corneum opnieuw uit te lijnen.

Glycolzuur wordt toegepast in huidverzorging voor thuisgebruik en door huidprofessionals.

De sleutel om te begrijpen hoe een zuur het effectiefst werkt zit hem niet in het percentage van het zuur noch of het al dan niet gebufferd is. Maar in de sterkte van het zuur.

Hoe kan je glycolzuur het beste toepassen

  • Glycolzuur is een uitstekende tool in de behandeling van hyperkeratinisatie voor die huidtypes die al vele jaren onverzorgd zijn.
    Het dient niet de eerste keuze te zijn als de huid zeer vetarm is of de epidermis ook maar enigszins beschadigd.
  • Begin altijd eerst met de opbouw van een gezonde huidbarrière, dit neemt vaak zo’n 3 weken in beslag. Daarna kan je een zuur zoals glycolzuur toepassen in de behandeling van de desquamatie van de keratinocyten.
  • Door de zorgvuldige voorbereiding van de huid zal het glycolzuur als je dit toepast in staat zijn dieper in de huid door te dringen. Waardoor de keratinocyten ontvankelijker zijn voor het zuur en haar effecten.
  • Een betere herschikking van het stratum spinosum en een volledigere en constante desquamatie (afschilfering) van de corneocyten is het resultaat hiervan.

Menging van glycolzuur met andere zuren en actieve ingrediënten

  • We zien veel cocktails samen met fruitzuren, waardoor je de voordelen hebt van het zuur en de antioxidantwerking van de fruitzuren.
  • De meest populaire mengsels zijn wel die met melkzuur, kojiczuur en vitamine C voor allerlei toepassingen en huidcondities.

Salicylzuur (BHA)

Is veel toegepast in cosmetische producten.
In een simpele vergelijking tussen Beta Hydroxy Acids (BHA’s) en Alpha Hydroxy Acids (BHA’s) zien we dat BHA’s veelal in olie oplosbaar zijn. En daarom affiniteit hebben met de oliefase in de lipide dubbellagen en de talgklier uitscheiding. Omgekeerd zijn AHA’s in water oplosbaar en hebben zodoende een grote affiniteit met de waterfase van de lipide dubbellagen van het stratum corneum. En natuurlijk met andere wateroplosbare structuren in de epidermis.

Salicylzuur wordt geclassificeerd als een BHA en wordt gewonnen uit de wilgenbast. Salicylzuur en zijn zouten en esters hebben vele functies.
Voorzichtigheid is geboden bij het gebruik van hoge concentraties bij de donkere huid (Fitzpatrick 4, 5 en 6). Dit is omdat PIH (Post Inflammatoire Hyperpigmentatie) onder bepaalde omstandigheden kan optreden.

Hoe kan je salicylzuur het beste toepassen

  • Salicylzuur is het best in te zetten bij de behandeling van chronisch vette huidcondities, niet inflammatoire acne (grade 2) (open comedonen) en inflammatoire acne (grade 3).
  • Waarom we dat doen is de olie oplosbaarheid van het zuur, waardoor het sneller en efficiënter toegang krijgt tot de talgklier en bovendien tot epidermale huidlagen.
  • En de lagere percentages van salicylzuur zouden tot betere resultaten leiden dan een hoger percentage van AHA’s.

Hyperkeratinisatie en Enzymen

Enzymtherapie is groeiende en een overall gerespecteerde aanpak van vele huidcondities.
De cosmetische industrie hanteert enzymtherapie als een effectieve behandeloptie voor hyperkeratinisatie en de daaraan gerelateerde huidcondities zoals niet inflammatoire acne (1 & 2) en de inflammatoire acne (3).

Enzymen werken proteolytisch, wat betekent dat het ingrediënt chemisch de proteïne oplost of verteert.
Omdat de keratinocyten en de corneocyten keratine-eiwitten zijn zal de complete cel inclusief de desmosomen en hun verbindingen oplossen. Keratine is een taai, onoplosbaar eiwit wat o.a. voorkomt in de epidermis.

Maar om een enzym te activeren is er altijd een katalysator nodig en veelal is dat water.
Voor sommige behandelingen wordt er een speciale katalytische oplossing meegeleverd.

Daarnaast hebben alle vormen van acne een ding gemeen en dat is de hormonale component.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Winkelwagen
Scroll naar top